Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premiul Nobel pentru Medicină 2024, câștigat de Victor Ambros și Gary Ruvkun pentru descoperirea microARN-ului

Update: Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat în 2024 cercetătorilor Victor Ambros și Gary Ruvkun pentru descoperirea microARN-ului.

”Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină din 2024 a fost acordat lui Victor Ambros și Gary Ruvkun pentru descoperirea microARN-ului și rolului acestuia în reglarea post-transcriere a genelor”, a anunțat luni Academia Regală Suedeză de Științe, cea care decernează Premiile Nobel.

„Genele microARN au evoluat și s-au extins în genomurile organismelor multicelulare timp de peste 500 de milioane de ani.

Astăzi, știm că există mai mult de o mie de gene pentru diferite microARN-uri la oameni și că reglarea genelor prin microARN – descoperită de laureații premiului Nobel pentru medicină din acest an – este universală în rândul organismelor multicelulare”, se mai arată în comunicatul transmis de Academia Suedeză.

Știrea inițială: Începe săptămâna Premiilor Nobel. Prima distincție va fi anunțată pe 7 octombrie, mai exact Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină. Anul trecut, premiul a fost câștigat de cercetătorii care au dezvoltat tehnologia pentru vaccinurile ARN mesager.

Katalin Karikó, americancă de origine maghiară, și Drew Weissman, american, au fost recompensați pentru descoperirile care au permis crearea vaccinurilor împotriva COVID-19, care au fost esențiale în încetinirea pandemiei.

Premiul Nobel pentru Medicină 2024 va fi acordat de Adunarea Nobel de la Institutul Karolinska din Solna, Stockholm, Suedia.

Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat pentru prima oară în anul 1901. Medicul German a câștigat distincția pentru cercetări asupra seroterapiei şi descoperirea serului antidifteric, care a deschis un nou drum în ştiinţa medicală şi a ajutat la salvarea a sute de mii de vieţi. Premiul a fost acordat ulterior pentru o serie de descoperiri realizate în domeniul imunologiei, diagnosticelor şi dezvoltării medicamentelor.

Până în prezent, au fost acordare 114 premii nobel pentru Medicină sau Fiziologie.

Când vor fi anunțați toți câștigătorii Premiilor Nobel în 2024

Premiile Nobel vor fi acordare în perioada 7-14 octombrie, astfel:

  • 7 octombrie: Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină
  • 8 octombrie: Premiul Nobel pentru Fizică
  • 9 octombrie: Premiul Nobel pentru Chimie
  • 10 octombrie: Premiul Nobel pentru Literatură
  • 11 octombrie: Premiul Nobel pentru Pace
  • 14 octombrie: Premiul Nobel pentru Economie

Laureații sunt invitați să își primească premiile în cadrul ceremoniilor organizate pe 10 decembrie, data aniversării morții lui Nobel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE