Plata pensiilor, a alocațiilor pentru copii sau a indemnizațiilor de șomaj ar putea fi blocată, amenință angajații instituțiilor ministerului Muncii care au intrat în grevă generală.
Protestul nu se va termina până când oamenii nu vor primi salarii decente, anunță liderii sindicali.
Marți a fost a doua zi în care sediile Caselor de Pensii, ale Agențiilor pentru Ocuparea Forței de muncă, precum și Inspectoratele teritoriale de muncă sunt închise în aproape întreaga țară. Ministrul Muncii se întâlnește abia mâine cu protestatarii.
Salariile de mizerie, condițiile grele de muncă și personalul subdimensionat sunt principalele motive care i-au determinat pe angajații Agențiilor din subordinea ministerului Muncii să oprească lucrul.
Iar efectele se resimt deja. De exemplu, în județul Cluj, străinii care vor să lucreze în România vor fi nevoiți să aștepte terminarea grevei.
Peste jumătate din angajații AJOFM Iași au oprit lucrul
La Iași, peste jumătate din angajații AJOFM au oprit lucrul, pe termen nelimitat. Și aici, oamenii se plâng că volumul de muncă a crescut constant, iar salariile i-au transformat în Cenușăreasa sistemului bugetar, spun angajații.
Sindicaliștii îi sfătuiesc pe cetățeni să nu se ducă la ghișee fără să sune înainte. Riscă să le găsească închise. Urgențele sunt totuși rezolvate, spune purtătorul de cuvânt al Instituției.
Angajații agențiilor din subordinea Ministerului Muncii avertizează încă din vară că vor declanșa greva generală, însă i-au dat un răgaz Simonei Bucura Oprescu să se acomodeze cu noua funcția.
Termenul a expirat însă, iar greviștii își pun acum speranțele în întâlnirea de la minister.