UPDATE Guvernul a decis să retragă ordonanța de urgență prin care salariile unor bugetari urmau să crească cu până la 50% după ce Consiliul Economic și Social a decis că măsura ar fi discriminatorie.
Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un nou proiect de ordonanță de urgență, prin care majorează, din august salariile tuturor bugetarilor cu un sfert din diferența dintre salariul prevăzut pentru anul 2022 în legea salarizării bugetare și cel din luna decembrie 2021.
Concret, bugetarii vor primi un sfert din majorarea pe care trebuiau să o primească la 1 ianuarie, adică un plus cuprins între 50 și 200 de lei brut pe lună. Nu s-a acordat atunci, deoarece guvernul Ciucă a înghețat majorările, pe motiv că nu sunt suficiente fonduri la buget.
Impactul bugetar al măsurii a fost estimat la două, trei miliarde de lei până la finalul anului. În plus, noua ordonanță nu mai include creșterile salariale de 25%, respectiv 50%, pentru unii angajați din ministere și care lucrează cu fonduri europene.
„Ce facem acum este să revenim pe un făgaș normal”
„Noua ordonanță nu mai prevede nicio creștere de 25-50% pentru nimeni și oricum nu erau creșteri. Sunt niște diferențe între ministere și trebuiau egalizate. S-a ajuns în situația în care ne aflăm astăzi, pentru că guvernele Orban și Cîțu în anii 2020-2021 au înghețat legea 153 și nu au acordat măririle prevăzute de lege. Ce facem acum este să revenim pe un făgaș normal, în care să reluăm aplicarea treptată a acestei legi, așa cum a fost ea adoptată de către Parlamentul României, în anul 2017, și această pătrime se acordă pentru toți salariații din sistemul public, fie că vorbim de personalul din Ministerul Sănătății, din Ministerul Educației, din Ministerul de Externe și de Apărare și așa mai departe”, a declarat Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, la Euronews Romania.
Întrebat de când se vor aplica aceste majorări, Vasilcoiu că „în ordonanță scrie că majorările se aplică începând cu 1 august 2022, dar, probabil, nu se plătește lună pe lună, așa cum se plătesc pensiile, și vor primi în septembrie majorarea aferentă lunii august”.
„Toate ministerele și instituțiile din România au trimis în aceste zile tot felul de propuneri”
„Și alte organisme cu atribuții în domeniu au spus că ar fi primit doar unii diferite sporuri. În paralel, toate ministerele și instituțiile din România au trimis în aceste zile tot felul de propuneri de amendamente la Ministerul Muncii. Sunt câteva sute, poate chiar mai bine de 1.000. În acest context, coaliția de guvernare a decis în ședință că, pentru moment, oferim pătrimea aceea la toți bugetarii, urmând ca restul de propuneri și amendamente venite la ministere să fie analizate separat în perioada urmatoare și să vedem care dintre ele pot fi adoptate și care nu”, a mai precizat Cristian Vasilcoiu.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii a mai adăugat că „sunt niște discrepanțe”.
„La unele ministere sunt niște sporuri pe PNRR și pe fonduri, la altele nu sunt acelea sau sunt doar pe fonduri și nu pe PNRR și așa mai departe, dar ceea ce bombastic sună foarte frumos cu 50%, în realitate nu e așa ceva, e până la 50% în funcție de numărul de proiecte. Formula actuală pusă în dezbatere publică prevede doar această pătrime de la 1 august, nu are o altă prevedere, pentru că altfel, dacă am fi stat să analizăm toate acele sute, mii de propuneri venite am fi pierdut cumva trenul, ar fi venit luna august și nu am mai fi putut adopta acum pătrimea”, a conchis Cristian Vasilcoiu, la Euronews Romania.
Știre inițială
Proiectul de ordonanță de urgență prin care erau majorate salariile bugetarilor chiar din această lună a fost retras de Ministerul Muncii de la avizarea din Consiliul Economic și Social.
Potrivit oficialilor din această instituție, mai este nevoie de introducerea unor amendamente, în condițiile în care Guvernul urmează să aprobe joi prima rectificare bugetară din acest an.
Ordonanța prevede creșterile salariale pentru toți angajații din sistemul bugetar
Ordonanța prevede creșterile salariale pentru toți angajații din sistemul bugetar. Concret, bugetarii vor primi un sfert din majorarea salarială pe care trebuiau să o primească la 1 ianuarie, adică un plus cuprins între 50 și 200 de lei brut pe lună. Nu s-a acordat atunci, deoarece Guvernul Ciucă a înghețat majorările, pe motiv că nu sunt suficiente fonduri la buget.
Impactul bugetar al măsurii a fost estimat la două, trei miliarde de lei până la finalul anului.