Primele două mașini care verifică dacă șoferii au plătit parcarea pe locurile albastre administrate de Primăria Capitalei sunt funcționale. Fiecare astfel de mașină are un sistem compus din patru camere care scanează, în timp real, numerele de înmatriculare ale autoturismelor parcate. Ulterior, informația este trimisă într-o bază de date, iar șoferii care nu au achitat tariful sunt sancționați. Mai întâi prin notă de constatare care, dacă nu este achitată în termenul, se transformă în contravenție.
Cele două mașini inteligente care verifică dacă șoferii au plătit sau nu parcarea pe locurile albastre din centrul și nordul Capitalei funcționează câte douăsprezece ori pe zi. Fiecare este dotată cu patru camere: două pe partea stângă și alte două pe partea dreaptă.
”Avem două padele, în spatele volanului, prin care noi facem selecția pentru camere. Acum de exemplu, că avem mașini pe stânga, acționăm pe partea stângă, m-a anunțat că este camera pornită și începem identificarea. Pornim și pe cea din dreapta. Funcționează simultan, stânga și dreapta,” a explicat un ofițer de parcare.
Ce sancțiuni riscă șoferii care nu plătesc parcarea?
Primele două mașini dintr-un total de 18 care vor face verificările sunt funcționale la acest moment. Camerele instalate pe o astfel de mașină pot verifica mii de numere de înmatriculare în fiecare zi.
Mai departe, informația este trimisă într-o bază de date în care apar toate numerele de înmatriculare pentru care s-a plătit parcarea. Până acum, verificarea era făcută la pas de angajații municipalității, cu ajutorul unui aparat de scanare, însă eficiența era mult mai redusă.
”Aceste mașini sunt legate în softul central pe care îl are Compania de Parking. Dacă ați plătit parcarea, numărul d-voastră intră automat în baza de date și aceste mașini scanează în timp ce circulă prin parcările publice numerele de înmatriculare și văd dacă pentru acel număr de înmatriculare a fost plătită parcarea,” a explicat Stelian Bujduveanu, viceprimar.
Sancțiunea pentru neplata parcării este de 200 de lei. Mai întâi este emisă o notă de constatare, plasată pe parbrizul mașinii, în dreapta șoferului. Dacă șoferul nu achită în termenul legal, sancțiunea devine contravenție. În acest moment, Primăria Capitalei administrează peste 20.000 de locuri de parcare. Un număr insuficient raportat la cele peste 1.5 milioane de mașini înmatriculate numai în București.
”Noi trebuie să ajungem în zona centrală și de nord la 80.000 de locuri de parcare cu plată. Nu facem asta ca să luăm bani, ci ca să regularizăm traficul din București, ca în orașele occidentale,” a spus Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.
De la 1 martie, în București există un tarif unic, de cinci lei pe oră, pentru locurile de parcare marcate cu vopsea albastră. Șoferii pot alege și plata unui abonament zilnic, în valoare de 30 de lei.