Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Planul lui Zelenski, folosirea rachetelor occidentale împotriva Rusiei. C. Diaconescu: „E, deocamdată, inacceptabil”

Planul de pace pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea să-l prezinte are ca „prim punct” solicitarea de a putea folosi armamentul furnizat de Statele Unite și de aliații occidentali pentru a lovi cu rachete cu rază lungă de acțiune teritoriul Rusiei. În direct la Euronews România, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a evidențiat că acest lucru este considerat „inacceptabil” de unele cancelarii occidentale.

În emisiunea „Vocile care contează” la Euronews România, Cristian Diaconescu a afirmat că Organizația Națiunilor Unite (ONU) și-a pierdut „relevanța” în ceea ce privește prevenirea conflictelor la nivel internațional, în contextul războiului din Ucraina și a celui din Fâșia Gaza, declanșat de Israel împotriva grupării Hamas

„Din păcate, ONU și-a pierdut relevanța în ceea ce privește marile crize prin care trece, respectiv Ucraina și Orientul Mijlociu.

Zelenski vrea să prezinte un plan de pace având prim punct în a i se permite de către americani și de cei care i-au furnizat echipamentul să lovească cu rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei, ceea ce din punctul de vedere al celorlalte state este deocamdată inacceptabil”, a declarat Cristian Diaconescu, la Euronews România.

De la tribuna Adunării Generale a ONU, președintele Klaus Iohannis a transmis că România sprijină „pe deplin inițiativa de pace a președintelui Zelenski” despre care consideră că „poate asigura o pace justă și durabilă”

„Ucraina are nevoie de sprijinul hotărât al tuturor statelor membre ale ONU, hotărâte să respecte dreptul internațional și Carta ONU.

România sprijină pe deplin Inițiativa de Pace a Președintelui Zelenski: este singura abordare care poate asigura o pace justă și durabilă, fiind în deplin acord cu Carta ONU și cu dreptul internațional”, a precizat Klaus Iohannis.

De asemenea, președintele a pledat în favoarea reformării instituționale a ONU.

„Ne concentrăm acum asupra continuării reformei ONU, astfel încât aceasta să fie capabilă să facă față provocărilor actuale și celor care se prefigurează. O Organizație a Națiunilor Unite mai eficace și mai eficientă.

O Organizație a Națiunilor Unite mai reprezentativă, în care încrederea poate fi protejată. România pledează pentru un Consiliu de Securitate extins, în care transparența și responsabilitatea sunt regula, și nu excepția”, a punctat Iohannis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE