Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat marți un decret care modifică doctrina nucleară a țării.
Noile prevederi permit Rusiei să utilizeze arme nucleare ca răspuns la un atac asupra teritoriului său, chiar dacă acesta este realizat cu armament convențional și de către un stat non-nuclear, potrivit agenției Tass.
De asemenea, documentul precizează că orice atac asupra Rusiei, realizat de un stat non-nuclear, dar cu sprijinul unei puteri nucleare, va fi considerat „un atac comun”. În acest caz, Moscova își rezervă dreptul de a lansa un contraatac nuclear.
”Principiul de bază al doctrinei este că armele nucleare reprezintă o măsură extremă pentru protejarea suveranității țării. În același timp, ca urmare a creșterii noilor amenințări și riscuri militare, Rusia avea nevoie să-și clarifice parametrii în baza cărora poate apela la utilizarea de arme nucleare”, conform Tass.
Această actualizare reflectă o schimbare semnificativă în politica de securitate a Federației Ruse, crescând potențialul de escaladare în cazul unui conflict.
De altfel, în luna septembrie, Putin a lansat o amenințare la adresa Occidentului, indicând că orice atac convențional asupra Rusiei, executat de un stat non nuclear sprijinit de o putere nucleară ar fi perceput ca un atac comun și ar putea fi întâmpinat de un răspuns nuclear.
În cadrul unei reuniuni cu Consiliul de Securitate al Rusiei, Putin a declarat că, având în vedere „apariția unor noi surse de amenințări și riscuri militare pentru Rusia și aliații noștri”, specialiștii Ministerului rus al Apărării și ai altor agenții guvernamentale au efectuat o revizuire aprofundată a doctrinei nucleare a țării.
„Versiunea actualizată a documentului propune ca agresiunea împotriva Rusiei de către orice stat fără arme nucleare, dar cu participarea sau sprijinul unui stat cu arme nucleare, să fie considerată drept un atac comun asupra Federației Ruse”, a declarat Putin în fața consiliului, potrivit The Washington Post.
Putin a mai spus că „ne rezervăm dreptul de a utiliza arme nucleare în caz de agresiune împotriva Rusiei și a Belarusului în calitate de membru al statului Uniuni”.
Noua doctrină nucleară pare a fi croită special pentru cazul războiului din Ucraina. Forțele Kievului au lansat în agusut o ofensivă transfrontalieră în regiunea Kursk. Moscova a avertizat recent Statele Unite să nu permită Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei.