Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iohannis, ultimul discurs ca președinte în plenul Adunării Generale ONU: România sprijină inițiativa de pace a lui Zelenski

Klaus Iohannis a susținut, miercuri, ultimul său discurs din plenul Adunării Generale ONU, în calitate de președinte. România se raliază țărilor care cer reformarea organizației internaționale și limitarea drepturilor Rusiei.

De la tribuna Adunării Generale a ONU, Iohannis a evidențiat că „România va susține întotdeauna ordinea mondială internațională, cu ONU în centrul ei”.

„Dacă vrem să găsim soluții, trebuie să avem o viziune mai responsabilă asupra lumii. Să-i înțelegem provocările. Să ne amintim ce ne-a adus aici împreună în primul rând. Pacea ca stare de spirit, ca scop, ca instrument”, a spus președintele României.

Iohannis a punctat că „în întreaga lume că insecuritatea, violența, conflictele și chiar războiul au pus stăpânire pe lumea noastră”.

„Principala noastră provocare este găsirea soluțiilor atât de necesare pentru restabilirea și protejarea păcii. În caz contrar, ordinea internațională și dreptul internațional sunt irosite.

Atunci când diplomația este cel mai dificil instrument de folosit, exact atunci este momentul în care trebuie să o utilizăm cel mai mult”, a mai spus șeful statului.

Iohannis: Războiul din Ucraina a declanșat cea mai mare criză de securitate din istoria recentă a Europei

„Priviți consecințele globale teribile ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Acest război a declanșat cea mai mare criză de securitate din istoria recentă a Europei, încălcând dreptul internațional și având implicații mult dincolo de Europa.

În acest context, România a acordat un sprijin puternic și multidimensional Ucrainei și poporului său și ne-am angajat să îl menținem atât timp cât va fi nevoie”, a menționat Iohannis.

Republicii Moldova, a doua cea mai afectată țară de războiul declanșat de Putin

„În același timp, România își va continua sprijinul necondiționat pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova, a doua cea mai afectată țară de acest război.

Securitatea noastră nu este regională, ci globală. Acest război brutal a afectat deja națiuni și oameni din întreaga lume. Securitatea alimentară stă mărturie. Țara mea are un rol crucial în facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina prin porturile noastre de pe Dunăre și de la Marea Neagră”, a mai precizat Iohannis.

Klaus Iohannis: „Ucraina are nevoie de sprijinul hotărât al tuturor statelor membre ale ONU”

„Un conflict pe termen lung este inacceptabil și trebuie să rămânem ferm pe poziție. Ucraina are nevoie de sprijinul hotărât al tuturor statelor membre ale ONU, hotărâte să respecte dreptul internațional și Carta ONU.

România sprijină pe deplin Inițiativa de Pace a Președintelui Zelenski: este singura abordare care poate asigura o pace justă și durabilă, fiind în deplin acord cu Carta ONU și cu dreptul internațional”, a precizat Iohannis.

Iohannis cere oprirea războiului din Fâșia Gaza: Protejarea tuturor civililor trebuie să rămână obiectivul nostru comun

„Protejarea tuturor civililor trebuie să rămână obiectivul nostru comun.

În urmă cu aproape un an, atacul odios comis de Hamas împotriva civililor israelieni a șocat lumea. Acțiunile noastre bazate pe rezoluțiile Consiliului de Securitate trebuie să prevaleze în fața spiralei de violență care a urmat.

Încetarea ostilităților, eliberarea în siguranță a tuturor ostaticilor și facilitarea transportului în siguranță a ajutorului umanitar pentru civilii din Gaza sunt imperative nenegociabile.

În plus, susținem toate eforturile de reluare a procesului politic bazat pe soluția celor două state, coexistând în pace și securitate, în interiorul unor frontiere sigure și recunoscute.

În general, în întreaga lume, există apeluri alarmante pentru a pune capăt încălcărilor flagrante ale drepturilor omului, sub multe forme și având rădăcini în cauze diferite. Există un sentiment al urgenței care rămâne fără răspuns.

Prevenirea conflictelor și menținerea păcii sunt instrumente esențiale în această privință. În același timp, trebuie să sprijinim cooperarea cu organizațiile regionale, având în vedere rolul lor în prevenirea, menținerea și impunerea păcii”, a punctat Iohannis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE