Furtunile puternice au început să distrugă plajele de pe litoralul românesc. În unele zone din Mamaia, valurile au săpat atât de adânc în țărm, încât s-au format dune care ajung până la un metru înălțime. Grav este că sezonul vijeliilor abia a început, așa că până la primăvară ne putem aștepta ca pagubele să fie și mai mari.
Valurile provocate de vântul care a suflat cu peste 70 de kilometri pe oră au măturat țărmul Mării Negre, lăsând în urmă imagini dezolante. În centrul stațiunii Mamaia, dunele formate măsoară mai bine de un metru înălțime. Zona a trecut recent printr-un proces de înnisipare artificială și fusese lărgită cu aproape 200 de metri.
Diana Sobaru, jurnalistă Euronews România: „În doar câteva zile, marea învolburată a săpat puternic în nisip și a creat aceste dune pe o distanță foarte mare. Chiar și acum este furtună, vântul suflă cu peste 40 de kilometri la oră iar valurile mari continua să facă prăpăd.”
Cum se fomează și ce este fenomenul de cliffing
Fenomenul de cliffing este unul normal, spun specialiștii.
Răzvan Mateescu, oceanolog Institutul de Cercetări Marine Grigore Antipa: „Fenomenul de cliffing este unul natural, se petrece pe toate plajele litorale, este un răspuns al țărmului la acțiunea factorilor de agitație marină, în principal nivelul mării.in cazul furtunilor e un nivel combinate de supraînălțare la furtună, câteodată poate fi și mareea.”
Adrian BÎlbă, cercetător științific: „Este vorba despre diferența destul de mare dintre plaja emersă, adică cea de deasupra, și plaja submersă, cea de sub apă, e o diferență de câțiva metri ceea ce înseamnă că de fiecare data când valul bate mai tare apare această terasare.”
Sezonul vijeliilor este abia la început pe litoral, iar experții spun că vor putea evalua pagubele la primăvară, când vremea va permite începerea lucrărilor de nivelare a zonelor de plajă afectate de furtuni.
Stelică Hagi, director Apele Române Dobrogea Litoral Constanța: „Prin lucrări mecanizate, profilul la linia țărmului va fi corectat înainte de sezonul estival, așa cum o facem în fiecare an.”
Efectele furtunilor au fost observate până acum doar pe plaja din Mamaia, însă nu este exclus ca fenomenul de cliffing să apară în următoarea perioadă și în alte zone de pe litoral, în funcție de forța vântului.