Au început lucrările de conservare a plajelor de pe litoral, pentru protejarea nisipului în sezonul rece. Mii de metri de garduri de stuf au fost pregătite pentru a fi montate în zonele puternic afectate de eroziunea costieră din toate stațiunile de la Mare.
Tone de nisip sunt depozitate și pe mal, pentru a fi folosite la primăvară, la repararea plajelor distruse de furtuni. În aceste zile se montează mii de metri de astfel de perdele din stuf, pentru conservarea plajelor.
Lucrările de conservare a plajelor au început
Diana Sobaru, jurnalist Euronews: „În timpul sezonului rece, aici, la malul Mării, vântul bate cu viteze care depășesc de multe ori 80 de km pe oră, așa că aceste lucrări sunt esențiale pentru combaterea eroziunii costiere."
Cristian Butcaru, angajat DADL: „Avem 6-7 kilometri pe Mamaia, să reziste pe timpul iernii, îl întindem îl legăm de pari."
Gardurile sunt așezate la capătul plajelor, în apropierea zonelor de promenadă. Acestea vor împiedica migrarea nisipului către faleză în timpul furtunilor care, în ultimii ani, au devenit tot mai dese și mai violente.
Dragoș Niculescu, cercetător științific la Institutul de Cercetări Marine Grigore Antipa: „În baza studiilor pe care noi le realizăm, intensificarea furtunilor este mai mare, frecvența a crescut. Dacă nu ar fi aceste bariere, sedimentul acesta foarte fin ar fi împrăștiat pe faleză, pe bulevardul Mamaia, nu ar fi pe plajă unde ne dorim cu toții să ne bucurăm de el."
Concomitent, se strâng și zeci de mii de mii de metri cubi de nisip, necesari pentru refacerea plajelor în sezonul estival următor.
Stelică Hagi, directorul Apele Române Dobrogea Litoral: „Pe anumite zone, în special în partea dinspre Mangalia, intenționăm să realizăm și dune de nisip pentru a păstra fracția fină la acțiunea eoliană în timpul sezonului rece."
În acest moment sunt lucrări în toate stațiunile de pe litoral, cu termen de finalizare luna noiembrie.