Peste 10.000 de militanți pentru drepturile comunității LGBTQ+ din România au defilat prin centrul Capitalei. La marșul care are deja o tradiție de câțiva ani în București au participat ambasadorul Marii Britanii și reprezentanți ai Ambasadei Finlandei.
În primul an ferit de restricțiile impuse de pandemie, traseul ales a fost unul mai lung decât până acum: de pe Calea Victoriei până la Parcul Izvor.
Participanții vor ca legislația să se schimbe și în România
Costumați în culori vii, ca de petrecere, participanții au venit să se simtă liberi și să atragă încă o dată atenția că vor să se bucure de aceleași drepturi care decurg din căsătorie sau parteneriat civil. Vor ca legislația să se schimbe și în România.
Participant: „Aș dori să se schimbe cum privește România comunitatea aceasta. Nu ca o ciumă de comunitate, dar ca o comunitate la fel ca cei «normali».”
Participant: „Efectiv lumea să fie mai tolerantă, atât. Să ne iubim, că de-aia suntem oameni.”
Participant străin: „Vreau să arăt că și comunitatea LGBT din Ucraina ajută. Mulțumim Europa pentru ajutor și pentru tot ceea ce faci pentru noi!”
Cu câteva ore înainte a avut loc și Marșul normalității, inițiat de Partidul Noua Dreaptă. Zeci de persoane s-au exprimat public împotriva relațiilor între persoane de același gen. Cele două evenimente au fost lipsite de incidente.
Eveniment similar la Madrid
Un eveniment similar a avut loc și la mii de kilometri depărtare de București. Madrid Orgullo, așa cum este cunoscută cea mai mare paradă din Europa a comunității LGBTQ+, a scos zeci de mii de participanți în stradă. Punctul culminant a fost cursa pe tocuri, un eveniment cu o tradiție de 22 de ani. Singura condiție pentru a fi admis în concurs este să porți tocuri de minimum 15 centimetri.
2022 marchează în Spania 30 de ani de activism pentru drepturile comunității LGBTQ+. De-a lungul timpului au fost făcute numeroase progrese în legislația spaniolă, inclusiv legalizarea în 2005 a căsătoriilor persoanelor de același gen.