Mii de români nu pot lăsa moșteniri oamenilor cu care și-au petrecut o viață întreagă și nu pot fi alături de cei apropiați, dacă aceștia sunt internați în spitale. Sunt doar două dintre drepturile pe care persoanele homosexuale nu le au în țara noastră, pentru că parteneriate civile sau căsniciile între persoanele de același sex nu sunt recunoscute oficial.
Chiar dacă Uniunea Europeană a impus României să recunoască drepturile cuplurilor de același sex, țara noastră încă nu a făcut nici o schimbare în acest sens. Unele cupluri au găsit, totuși, o portiță legală pentru a-și declara dragostea în mod oficial.
UE a impus României să recunoască drepturile cuplurilor de același sex
Evie este programatoare. Nu mai are foarte mulți prieteni, însă susține că este fericită în relația de cuplu. Deși și-a început tranziția în femeie în urmă cu ceva timp, în buletin încă figurează ca bărbat. Acest lucru îi permite, potrivit legii actuale, să se căsătorească cu o persoană de sex feminin.
Evie Ciobanu, programatoare: „Pentru că statul român nu-mi dă mie oportunitatea de a-mi schimba actele, în buletin încă am numele vechi. Sunt bărbat în buletin și așa mai departe. Atunci, statul român nu are nici un motiv să ne interzică să ne căsătorim ca un cuplu straight, deși noi nu suntem un cuplu straight.”
Gia Codrescu, consilier dezvoltare personală: „Și o să aflăm și ce o să se întâmple sâmbătă când mergem să ne căsătorim, fiindcă ne-a rugat să se îmbrace ea conform sexului din buletin, ceea ce e absurdc pentru că mie nu mi-a zis să nu mă îmbrac în băiat, dar ea trebuie să nu se îmbrace în rochiță, ca să fie ei în regulă.”
Evie a cunoscut-o pe Georgiana pe un site de socializare. Acum locuiesc împreună și speră că pot avea o viață absolut normală în familie.
În alte țări din Europa situația nu e atât de complicată. Nicole are 21 de ani și studiază în Anglia, la Oxford. Ea spune că a fost norocoasă, pentru că părinții ei au fost deschiși să învețe despre ce înseamnă să fii gay. Anglia a fost locul în care a simțit că poate să fie ea însăși, fără să fie judecată.
Nicole Barborică, studentă: „În România, până la urmă, okay, chiar dacă le zici oamenilor în care ai încredere, tot nu vrei să afle toată lumea, și tot te ferești într-o anumită măsură. Nu poți, de exemplu pe stradă să faci orice vrei și mai primești și comentarii, dar în Anglia, nu știu, pur și simplu a fost așa o libertate de care m-am îndrăgostit pur și simplu. Puteam să mă îmbrac absolut cum voiam, puteam să mă prezint cum voiam.”
Căsătoria pentru persoanele LGBTQ+ în România, un concept îndepărtat
Deși căsătoria pentru persoanele LGBTQ+ în România este un concept îndepărtat, Nicole speră că va putea beneficia de recunoașterea parteneriatului civil.
Nicole Barborică, studentă: „Neavând acest drept, trăiești mereu cu frica că până la urmă o să se întâmple ceva, o să i se întâmple ceva partenerului tău sau o să ți se întâmple ceva ție și în fața legii nu o să aveți nici o putere.”
Avocata Iustina Ionescu spune că statul este cel care dă tonul atunci când vine vorba de stigmatizarea acestor cupluri pentru care nu există niciun fel de protecție juridică.
Iustina Ionescu, avocat: „Observăm situații de viață de zi cu zi. Fie că e vorba de a te adresa medicului și de a avea lângă tine pe soțul, soția ta sau situații în care vrem împreună să ne punem veniturile la un loc și să ne luăm împreună un credit ipotecar. Legislația nu acoperă astfel de situații.”
Coaliția pentru Familie a început să stângă semnături pentru redefinirea noțiunii de familie, în 2015
În 2015, în România, Coaliția pentru Familie a început să stângă semnături pentru redefinirea noțiunii de familie, care, potrivit lor, ar fi trebuit să fie doar între un bărbat și o femeie. Doar 13% dintre români erau de acord atunci cu căsătoria partenerilor de același sex. Multe personalități și-au arătat atunci susținerea pentru acest demers, printre ele, Patriarhul Daniel. Prelatul a întărit ideea că familia tradițională este formată dintr-un bărbat și o femeie.
Patriarhul Daniel: ”Această zi de pomenire ne arată că Dumnezeu a creat familia încă de la crearea lumii, când l-a făcut pe om bărbat şi femei,e cu scopul de a contribui la înmulţirea şi continuitatea neamului omenesc.”
Referendumul nu a trecut. Doar puțin peste 21% dintre românii înregistrați pe listele de votare.
43% dintre români susțin recunoașterea parteneriatelor între persoane de același sex
Un studiu recent al asociației Accept arată că 43% dintre români susțin recunoașterea parteneriatelor între persoane de același sex. Un caz amplu mediatizat a fost cel al cuplului format din Clai si Adrian, căsătoriți oficial în Belgia. Clai nu a avut voie să își stabilească reședința în România, pentru că țara noastră nu le recunoștea legal relația. După ani de lupte prin curțile europene, cei doi au fost recunoscuți ca soți în 2018 de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene și de către Curtea Constituțională a României.
Adrian Coman, activist pentru drepturile omului: „Au specificat că, în Codul Civil, deși nu se vor anula acele legi, ele trebuie să fie interpretate prin noile decizii impuse de Curtea Europeană. Și, cred, ce e și mai relevant e faptul că Curtea Constituțională a menționat pentru prima dată într-o astfel de decizie, că noi, ca și cuplu de același sex, avem același drepturi la viața privată și viața de familie în Constituție, precum cuplurile heterosexuale.”
Deși se luptă de nouă ani pentru a avea aceleași drepturi precum cuplurile heterosexuale, Clai spune că efortul merită. doar așa are loc schimbarea.
Clai Hamilton, grafician: „Acele povești de care auzi, știi, mi se rupe sufletul. Pot doar să mă gândesc la câți oameni, câte generații, ani, decenii, secole, în care cuplurile au trebuit să îndure așa ceva.”
Deși România trebuia să implementeze o nouă legislație impusă de Uniunea Europeană, tocmai în urma procesului celor doi, ei se luptă în continuare la CEDO, pentru că țara noastră nu a schimbat nimic. Din toată Uniunea Europeană, doar România și alte trei țări nu recunosc oficial relația dintre două persoane de același sex.