Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PE SCURT: O selecție de cinci articole cu care merită să îți începi ziua

De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Casa Albă spune că Rusia nu a reuşit să submineze alegerile din Republica Moldova

  • Rusia nu a reuşit să submineze alegerile din Republica Moldova, chiar dacă a „lucrat energic” în acest sens, a reacţionat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe, potrivit France Presse şi Reuters.
  • Rezultatele alegerilor din Republica Moldova arată că democraţia din această ţară rămâne puternică în pofida încercării Rusiei de a o submina, a declarat luni John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitatea Naţională.
  • Kirby a salutat de asemenea votul pozitiv de la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, calificându-l drept un pas înainte pe calea integrării europene a ţării, şi a declarat că Rusia nu a reuşit să submineze alegerile prezidenţiale.

Citește declarațiile făcute de Casa Albă după alegerile din Moldova

Scule defecte, chei sudate, lipsă de materiale. Cum încearcă angajații de la CFR să-și facă treaba

  • Cu aproximativ 20 de mii de kilometri de cale ferată dublă, România ar putea fi invidia Europei în materie de infrastructură feroviară.
  • Doar că, după zeci de ani în care fie nu s-a reparat nimic, fie s-au făcut doar lucrări pe bucăți, calea ferată de la noi e plină de restricții de viteză și, în loc să ajute călătorii să ajungă mai repede acolo unde au nevoie, mai degrabă îi ține pe loc. Cu bani din PNRR, CFR Infrastructură a deschis în ultima vreme șantiere prin toată țara. Până se vor încheia, asta înseamnă noi restricții de viteză și întârzieri.
  • Asta într-un sistem în care viteza medie a trenurilor de călători nu ajunge nici la 50 de kilometri pe oră. Urmăriți un nou episod din campania Euronews ”România pierde trenul”.

Citește mai mult despre cum reușesc angajații de la CFR să își facă treaba.

Bucureștenii vor avea căldură în calorifere. Mulți spun că ar prefera să mai stea în frig, de frica întreținerii mari

  • Din această noapte, bucureștenii racordați la sistemul centralizat de termoficare vor avea căldură. Au fost trei nopți consecutive cu temperaturi sub 10 grade Celsius, așa că Termoenergetica începe furnizarea agentului termic.
  • Asta nu înseamnă că toate blocurile vor avea căldură, deoarece încă sunt avarii. În plus, unii oameni ar prefera să mai stea în frig, de frica facturilor mari.
  • Deși în apartamente este frig, unii oameni ar prefera să se îmbrace mai gros decât să fie pornită căldura.

Citește mai mult despre frica bucureștenilor

Reacții de la Bruxelles după primul tur al prezidențialelor și referendum în Republica Moldova 2024: „Mulțumim pentru curaj!”

  • Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, au transmis felicitări Maiei Sandu pentru rezultatul obținut la primul tur de prezidențiale.
  • În continuare, însă, în cazul referendumului pro-UE, lucrurile sunt pe muchie de cuțit.
  • Potrivit ultimelor informații, au fost procesate 99,82% și rezultatele sunt următoarele: Da - 50,42% / Nu - 49,58%.

Citește toate reacțiile de la Bruxelles după primul tur al prezidențialelor din Moldova

„Nu ești regele meu!” Regele Charles al III-lea, acuzat de genocid în parlamentul australian

  • „Nu ești regele meu!” Așa a fost întâmpinat regele Charles al III-lea de o senatoare indigenă, în timpul vizitei monarhului în Australia.
  • Femeia a țipat la suvernul britanic, reproșându-i genocidul din perioada colonială. Ea a fost scoasă din Parlament de forțele de securitate.
  • În timp ce Charles al III-lea dădea mâna cu premierul australian, recepția din parlamentul australian a fost întreruptă de senatoarea indigenă Lidia Thorpe care a început să strige. Forțele de securitate au luat-o pe sus și au scos-o din sală.

Citește mai mult despre incidentul din parlamentul australian

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE