Charles va fi proclamat vineri Regele Marii Britanii, după decesul Reginei Elisabeta a II-a, la vârsta de 96 de ani. După proclamare, el va fi cunoscut drept Regele Charles al III-lea.
Regele Charles al III-lea va susține vineri primul discurs
Noul monarh al Marii Britanii este așteptat să susțină primul discurs televizat vineri seara, în care se va adresa cetățenilor.
Charles, proclamat vineri Regele Marii Britanii
La o zi după decesul Reginei Elisabeta a II-a, Charles, moștenitorul tronului britanic, va fi proclamat Regele Marii Britanii. Mai exact, la ora 10 dimineața, Consiliul de Ascensiune la Tron – care include personalități de rang înalt din guvern –, se întrunește la Palatul St. James pentru a-l proclama pe Regele Charles noul suveran.
Sute de consilieri privați, inclusiv premierul și miniștrii de rang înalt, vor fi invitați să participe la ședință, în ținută sobră, fără să poarte decorații. Proclamația care îl confirmă rege pe Charles va fi citită la Palatul St. James și la Bursa Regală din City-ul londonez.
Parlamentul se va întruni pentru a conveni asupra unui mesaj de condoleanțe. Toate celelalte lucrări parlamentare vor fi suspendate timp de 10 zile. Parlamentarii își vor aduce omagiile în Camera Comunelor.
Salve de focuri de armă - câte o salvă pentru fiecare an din viaţa reginei - vor fi trase în centrul Londrei vineri, iar noul rege va avea prima sa audienţă cu premierul britanic Liz Truss.
Tot vineri, guvernul britanic urmează să anunțe o perioadă de doliu național.
PORTRET | Regele Charles al III-lea
Charles s-a născut la Palatul Buckingham la 14 noiembrie 1948. A fost primul copil al Prințesei Elisabeta, Ducesă de Edinburgh și a Prințului Filip, Duce de Edinburgh și primul nepot al regelui George al VI-lea și al reginei Elisabeta.
Deși era fiul unei fiice de suveran, în mod normal Charles nu ar fi avut dreptul la titlul de Prinț, ci ar fi moștenit titlul secundar al tatălui său, Conte de Merioneth. Însă, pe 22 octombrie 1948, George al VI-lea a emis un act prin care toți copiii Prințesei Elisabeta și ai Ducelui de Edinburgh primeau statutul de prinț regal.
Charles a urmat Școala Hill House din Londra, unde nu a primit niciun tratament preferențial. Prințul a urmat apoi două școli la care învățase și tatăl său, școala Cheam din Berkshire, Anglia, apoi școala Gordonstoun din nord-estul Scoției. A petrecut două trimestre în 1966 la Geelong Grammar School din Australia, timp în care a vizitat și Papua Noua Guinee într-o excursie cu școala.
Învestirea oficială a Prințului de Wales, la 21 de ani
Charles a fost numit Prinț de Wales și Conte de Chester la 26 iulie 1958, însă învestitura lui propriu-zisă a fost pe 1 iulie 1969, când a fost încoronat de mama lui în cadrul unei ceremonii televizate de la castelul Caernarfon.
Cu acea ocazie, a vorbit atât în engleză cât și în galeză. I s-au încredințat simbolurile rangului: sabia, sceptrul și inelul cu ametist ce simboliza căsătoria prințului cu țara. Anul următor a intrat în Camera Lorzilor, iar mai târziu a devenit primul membru al familiei regale de la regele George I care a participat la o întâlnire a cabinetului britanic, fiind invitat de primul ministru James Callaghan, ca să poată vedea cum lucrează guvernul. Charles a început apoi să-și asume tot mai multe îndatoriri publice.
Viața socială al Prințului Charles. Căsătoria cu Diana Spencer și cei doi copii
Charles a întâlnit-o pe Lady Diana Spencer în 1977, atunci când era prieten cu sora ei mai mare, Sarah. Povestea lor a început cu trei ani mai târziu. Prințul Charles a cerut-o în căsătorie pe Diana în februarie 1981, iar nunta a avut loc la catedrala St Paul la 29 iulie. Prințul și Prințesa de Wales au doi copii: William (n. 21 iunie 1982) și Henry ("Harry") (n. 15 septembrie 1984). Charles a fost primul tată din familia regală prezent la nașterea copiilor săi.
După cinci ani de căsătorie, incompatibilitatea cuplului și diferența de vârstă (13 ani), precum și bănuielile Dianei cu privire la o relație între Charles și fosta lui iubită, Camilla Parker Bowles, le-au afectat căsnicia.
În decembrie 1992, primul ministru britanic John Major a anunțat în Parlament despărțirea lor. Charles și Diana au divorțat la 28 august 1996. Când Diana a murit într-un accident de mașină la Paris la 31 august 1997, Prințul de Wales a mers în Franța împreună cu surorile Dianei pentru a-i aduce trupul în Marea Britanie.
Logodna dintre Charles și Camilla Parker-Bowles a fost anunțată la 10 februarie 2005. Prințul i-a oferit inelul de logodnă al bunicii sale. Căsătoria a avut loc printr-o ceremonie civilă la Castelul Windsor, urmată de o binecuvântare religioasă la capela St George.
Legăturile prințului Charles cu România
Prințul Charles, moștenitorul Coroanei britanice, este un apropiat al României, țară pe care o vizitează aproape în fiecare an. De altfel, familia regală din România este înrudită cu cea britanică. Fostul rege Mihai era verișor cu regina Elisabeta a II-a, mama prințului Charles.
Charles, prinț de Wales, s-a implicat încă de acum mulți ani în păstrarea patrimoniului cultural românesc. A venit prima dată în România în 1997, iar de atunci până acum a cumpărat mai multe proprietăți în Transilvania și s-a ocupat de renovarea lor. Acțiunile au loc prin fundația Mihai Eminescu Trust.
Despre două proprietăți se știe sigur că sunt în posesia prințului Charles. Una este în Valea Zălanului, în Covasna, deschisă turiştilor, şi o alta în satul Viscri, în judeţul Braşov. Casa de la Viscri este şi sediul Fundaţiei Prinţul de Wales. Acolo este deschis un centru de pregătire pentru ucenici, meşteri artizani, studenţi şi arhitecţi din toată România.
Preocuparea prințului Charles pentru România vine din legăturile de sânge între familia regală britanică și cea din România. Legătura de rudenie a început acum mai bine de 150 de ani, când una dintre nepoatele reginei Victoria avea să devină regina României, după căsătoria cu viitorul regele Ferdinand.
Relațiile s-au păstrat în timp, chiar dacă familia regală din România și-a pierdut titlurile după venirea la putere a comuniștilor. Așa că, la jubileul de 60 de ani de domnie ai Reginei Elisabeta a II-a, regale Mihai a stat, în semn de respect, în dreapta reginei. Și asta pentru că amândoi descind din regina Victoria, numită bunica Europei,
Cât îl privește pe prințul Charles, moștenitorul tronului britanic este considerat un apropiat al României. El a reprezentat Casa Regală britanică la funeraliile fostului rege Mihai. Prințul de Wales este un apărător al tradițiilor și culturii românești. Dincolo de cumpărarea și renovarea de proprietăți istorice, prințul Charles s-a implicat în acțiuni de conservare a mediului și în lupta împotriva schimbărilor climatice.