Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Eurodeputatul Siegfried Mureșan: „Uniunea Europeană trebuie să explice mai bine oamenilor din Republica Moldova ce înseamnă UE”

Republica Moldova a mai făcut un pas către Uniunea Europeană, iar până la momentul la care va încheia negocierile de aderare, susținerea din partea cetățenilor este de așteptat să crească. Afirmația a fost făcută de europarlamentarul Siegfried Mureșan, la emisiunea „Vocile care contează” de la Euronews. Vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European a evaluat rezultatul alegerilor din Republica Moldova. El a scris, luni, pe Facebook, că „referendumul din Republica Moldova este o înfrângere pentru Rusia, care a încercat să împiedice progresul prin dezinformare și corupție”.

Siegfried Mureșan: „Moldova și-a ales drumul european / Europa trebuie acum să o pregătească pentru aderare”

„Moldova și-a ales drumul european, iar ca președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Moldova, voi lucra pentru ca această alegere să fie respectată și sprijinită pe deplin de Uniunea Europeană”, a mai precizat eurodeputatul, în online.

Rezultatul referendumului din Republica Moldova este - cât se poate de limpede - o victorie, a adăugat Siegfried Mureșan.

„Rezultatul referendumului din Republica Moldova reprezintă o victorie clară pentru cetățenii săi și pentru viitorul european al țării, în ciuda încercărilor Rusiei de a destabiliza procesul democratic. Europa trebuie acum să intensifice sprijinul pentru modernizarea Moldovei, să îmbunătățească nivelul de trai și să o pregătească pentru aderarea la Uniunea Europeană”.

Siegfried Mureșan: „Realitatea politică, juridică și matematică este simplă. Referendumul a reușit: mai mult de 50% dintre cetățenii Republicii Moldova au spus DA și integrarea europeană va fi introdusă în Constituția Republicii Moldova, ca atare va deveni ireversibilă. E un succes important, mai ales pe termen lung”, a spus el, în direct la Euronews.

Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL: „Rezultatul a fost mai strâns decât ne-am așteptat, dar trebuie să ținem cont de condițiile în care a fost obținut: o Federație Rusă extrem de agresivă, care a folosit dezinformare, știri false, propagandă și alte mijloace prin care a încercat să influențeze rezultatul votului (...). Deci, Federația Rusă a încercat să afecteze Republica Moldova în trecut și va încerca și în viitor. Noi suntem conștienți de la nivel european, concluzia e simplă, va trebui să ajutăm și mai mult Republica Moldova în viitorul apropiat. Referendumul, în ciuda dificultăților, este totuși un succes, să nu îl prezentăm și să nu îl vedem ca pe un eșec, nu este cazul”.

Siegfried Mureșan: „Referendumul va produce rezultate”

Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL: „După acest referendum, Republica Moldova este mai aproape de Uniunea Europeană, nu este mai departe. Referendumul va produce rezultate. Integrare europeană va fi introdusă în Constituție. Republica Moldova este mai aproape. Uniunea Europeană înțelege că, în ciuda agresivității Federației Ruse, oamenii din Republica Moldova au găsit puterea de a alege parcursul pro-european și Uniunea Europeană înțelege că va trebui să fie mai activă în Republica Moldova, să explice oamenilor din Republica Moldova mai bine ce înseamnă Uniunea Europeană. Să discutăm și cu oameni din Republica Moldova care, poate, vorbesc acasă limba rusă, căci aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este bună pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Da, rezultatul a fost strâns, mai strâns decât la alte referendumuri în cazul unor state membre, dar la alte referendumuri în state care au aderat la Uniunea Europeană, referendumul s-a făcut la finalul procesului, după ce au fost încheiate negocierile de aderare și rezultatul de aceea a fost oarecum mai bun. Majoritatea a fost mai clară.

Sunt convins că până la momentul la care Republica Moldova va încheia negocierile de aderare, oamenii din Republica Moldova vor înțelege mai bine ce înseamnă Uniunea Europeană și cred că sprijinul va crește pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, până negocierile se încheie. Totuși, consider decizia de a convoca acest referendum una corectă și consider referendumul un plus. Uniunea Europeană se va implica mai mult, nu mai puțin în sprijinirea Republicii Moldova ca urmare a acestui referendum și ca urmare a acestui rezultat”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE