Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacții de la Bruxelles după primul tur al prezidențialelor și referendum în Republica Moldova 2024: „Mulțumim pentru curaj!”

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, au transmis felicitări Maiei Sandu pentru rezultatul obținut la primul tur de prezidențiale. În continuare, însă, în cazul referendumului pro-UE, lucrurile sunt pe muchie de cuțit. Potrivit ultimelor informații, au fost procesate 99,82% și rezultatele sunt următoarele: Da - 50,42% / Nu - 49,58%.

Alegeri și referendum în Republica Moldova 2024. Ce mesaje au transmis liderii europeni

Multe dintre reacțiile internaționale au venit de-a lungul zilei de luni. Șefa Comisiei Europene, care și-a arătat întotdeauna sprijinul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, a scris un mesaj pe X: „Felicitări poporului Republicii Moldova și ție, Maia Sandu. Ai reușit din nou. În fața unei tactici hibride a Rusiei, Moldova arată că este independentă, este puternică și că vrea un viitor european!”.

Maia Sandu a condus eforturile ţării sale către integrarea în UE, din care speră să facă parte din 2030. În iunie, Republica Moldova a început oficial negocierile de aderare la UE.

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a ținut să precizeze, într-un mesaj transmis în mediul online, că Moldova are „curaj”.

Felicitări, Republica Moldova. Mulțumim pentru curaj! Mulțumim, Maia Sandu. Curajul și leadershipul de care dai dovadă schimbă cursul istoriei. Europa este Republica Moldova. Republica Moldova este Europa. Viitorul nostru va fi scris împreună”.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat luni faptul că opţiunea de aderare la Uniunea Europeană a câştigat la referendumul din Republica Moldova "în pofida interferenţelor externe evidente" şi a exprimat angajamentul UE de a colabora cu Chişinăul pentru a "garanta" un "viitor european comun", informează EFE.

„UE este pregătită să sprijine Moldova şi să lucreze pentru a garanta viitorul nostru european comun în beneficiul tuturor", a scris Charles Michel într-un mesaj pe reţeaua de socializare X.

Relaţiile dintre Republica Moldova şi Rusia s-au deteriorat în ultimii ani. Guvernul pro-occidental de la Chişinău a acuzat Rusia că încearcă să se amestece în afacerile sale interne, în timp ce Moscova a acuzat-o pe Maia Sandu de instigare la „rusofobie”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE