Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Nu ești regele meu!” Regele Charles al III-lea, acuzat de genocid în parlamentul australian

„Nu ești regele meu!” Așa a fost întâmpinat regele Charles al III-lea de o senatoare indigenă, în timpul vizitei monarhului în Australia. Femeia a țipat la suvernul britanic, reproșându-i genocidul din perioada colonială. Ea a fost scoasă din Parlament de forțele de securitate.

Regele Charles al III-lea, acuzat de genocid în parlamentul australian

În timp ce Charles al III-lea dădea mâna cu premierul australian, recepția din parlamentul australian a fost întreruptă de senatoarea indigenă Lidia Thorpe care a început să strige. Forțele de securitate au luat-o pe sus și au scos-o din sală.

Lidia Thorpe: Nu ești regele meu! Dați-ne înapoi ce ați furat de la noi, osemintele noastre, craniile, copiii noștri, poporul nostru. Ați distrus pământul nostru, dați-ne un tratat. Acesta nu este pământul vostru, acesta nu este pământul vostru. Nu ești regele meu! Nu ești regele nostru!

Vizita suveranului britanic, însoțit de Regina Camilla, a stârnit reacții diverse. Simpatizanții monarhiei s-au bucurat, în timp ce adepții curentului republican au protestat.

Foarte entuziasmată. Am reușit să-i spun: „Ai făcut o treabă bună, Charles!” M-a privit în ochi și mi-a mulțumit.

L-am salutat și i-am dat o poză cu un cangur pe care l-am desenat eu.

Îi iubesc. Nu vreau să devenim vreodată republică.

Cred că, pentru a fi șef de stat, trebuie să îndeplinești trei criterii. Unu, trebuie să fii din acel stat. Doi, loialitatea ta ar trebui să fie neîndoielnică față de acel stat. Trei, ar trebui să fie o slujbă cu normă întreagă, iar Regele Charles eșuează în toate cele trei.

Înaintea vizitei, Palatul Buckingham a precizat că regele Charles al III-lea nu se va opune în vreun fel dacă poporul australian va decide trecerea de sub tutela monarhiei britanice la republică.

„Depinde doar de voința poporului”, a transmis Charles. Un astfel de referendum a avut loc în 1999. La acea dată, 54% dintre australieni au spus nu republicii în care Regina Elisabeta urma să fie înlocuită de un președinte ales de parlament. Turneul în Australia este prima vizită de amploare pe care o face Charles după ce a fost diagnosticat cu cancer.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE