Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia Europeană boicotează președinția maghiară din cauza deplasărilor lui Orbán la Moscova și Beijing

Comisia Europeană a decis să boicoteze președinția semestrială ungară a Consiliului UE, ca răspuns la călătoriile controversate ale lui Viktor Orbán la Moscova și Beijing, considerate în general un afront la adresa unității politice a blocului.

"Având în vedere evoluțiile recente care au marcat începutul președinției maghiare, președintele (Ursula von der Leyen) a decis astfel: Comisia Europeană va fi reprezentată la nivel de înalți funcționari doar în timpul reuniunilor informale ale Consiliului", a anunțat luni seara purtătorul de cuvânt al executivului, Eric Mamer.

"Vizita Colegiului la președinție nu va avea loc", a adăugat el, confirmând că evenimentul major care marchează începutul fiecărei președinții rotative a fost anulat.

În timpul recentei sale vizite la Moscova, Orbán s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin, căutat pentru crime de război, pentru a discuta despre războiul din Ucraina și, în cuvintele premierului, "a începe un dialog pe cel mai scurt drum către pace". Câteva zile mai târziu, trupele ruse au bombardat un spital de copii din Kiev.

La Beijing, Orbán a lăudat "planul chinez de pace" al președintelui Xi Jinping, pe care UE l-a respins pentru că face o interpretare selectivă a dreptului internațional și pentru că estompează granița dintre agresor și agresat.

"China este singura putere mondială care s-a angajat în mod clar în favoarea păcii încă de la început", a spus el, sfidând îngrijorările Occidentului că Beijingul sprijină economia de război a Rusiei.

Budapesta insistă asupra ambelor călătorii, pe care Orbán le-a promovat drept capitole ale unui așa-numit "program de pace

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE