Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viktor Orban a ajuns la Beijing, după vizita la Moscova: Continuă ceea ce el numeşte "misiunea de pace" privind Ucraina

Viktor Orban, premierul Ungariei, cunoscut pentru relațiile sale apropiate cu Kremlinul, a sosit luni în China pentru a se întâlni cu președintele chinez Xi Jinping.

Vizita face parte din ceea ce Orban numește o "misiune de pace" în legătură cu situația din Ucraina. Săptămâna trecută, a fost în Kiev și Moscova.

Vizită controversată la Moscova

Vizita sa surpriză la Beijing are loc după deplasarea controversată de vineri la Moscova, cu care Budapesta a menținut relații strânse în ciuda ofensivei ruse în Ucraina, catalogată drept invazie de către aliații occidentali ai Kievului.

În capitala Rusiei, premierul ungar s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin, abordând în principal problema războiului din Ucraina și un posibil acord de încetare a focului.

Orban, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene timp de șase luni, a stârnit furia partenerilor europeni ai Budapestei. Aceștia își manifestă constant sprijinul pentru Kiev și au rupt relațiile cu Rusia după invazia acesteia în Ucraina din februarie 2022.

"Misiunea de pace 3.0"

Liderii UE s-au distanțat de inițiativa premierului ungar, subliniind că acesta nu are mandat din partea Uniunii Europene pentru a negocia cu Vladimir Putin.

"Misiunea de pace 3.0", a transmis Orban pe reţeaua de socializare X, la sosirea sa luni în aeroportul din Beijing. A fost întâmpinat de Hua Chunying, viceministru de externe şi purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze.

Șeful guvernului ungar a fost primit în cursul dimineții de președintele Xi Jinping, a relatat agenția de presă Xinhua, care nu a oferit încă detalii despre această întâlnire.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE