Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski spune că Viktor Orban nu poate fi mediator în războiul din Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat luni că premierul ungar Viktor Orban nu poate media între Rusia şi Ucraina pentru a pune capăt războiului de 28 de luni, misiune despre care liderul de la Kiev susţine că şi-o pot asuma doar puterile mondiale cum sunt China, SUA sau UE, a consemnat Reuters.

Doar economiile sau ţările cu forţe armate mult mai puternice decât ale Rusiei ar putea gestiona o misiune de mediere, consideră Zelenski.

"Sunt multe astfel de ţări în lume? Nu. Cred că SUA şi China sunt astfel de ţări. Şi UE, nu doar o ţară, ci întreaga UE. Asta ar putea fi într-adevăr o misiune de mediere", a spus Zelenski în cursul unei vizite în Polonia.

El a ţinut să asigure că negocierile lui Orban cu Putin, care au stârnit o controversă în UE, nu au fost coordonate cu Kievul.

"Chiar dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin se întâlneşte cu un stat anume, asta nu înseamnă că vrea să pună capăt războiului", a mai explicat preşedintele ucrainean.

Orban, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială prin rotaţie a Uniunii Europene, s-a aflat luni la Beijing pentru o vizită neanunţată în cadrul "misiunii sale de pace", care nu a fost asumată de restul UE şi în cadrul căreia s-a întâlnit săptămâna trecută, la Moscova, cu preşedintele rus Vladimir Putin şi, la Kiev, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE