Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oxford a fost desemnată cea mai bună universitate din lume, în clasamentul Times' 2025

Universitatea din Oxford și-a menținut poziția de cea mai bine clasată universitate din lume pentru al nouălea an consecutiv, un record, potrivit clasamentului mondial al universităților Times Higher Education (THE) pentru 2025.

Aceasta a fost urmată de Massachusetts Institute of Technology (MIT), Universitatea Harvard și Universitatea Princeton, care au urcat de pe locul șase pe locul patru pentru 2025.

Universitatea Cambridge a rămas pe locul cinci, neschimbat față de anul precedent, în timp ce Universitatea Stanford a coborât de pe poziția a doua pe a șasea.

Cele mai bune clasamente au fost dominate de instituții din Statele Unite și Regatul Unit, care au împărțit toate primele 10 locuri.

Cum este notată fiecare universitate?

Cel mai recent clasament THE World University Rankings a inclus mai mult de 2 000 de universități din 115 țări și regiuni.

Clasamentul s-a bazat pe 18 indicatori de performanță din cinci categorii, inclusiv predarea, mediul de cercetare, calitatea cercetării, perspectiva internațională și industria.

Clasamentul din 2025 a arătat, de asemenea, o schimbare a peisajului global, multe universități europene coborând în clasament, în timp ce instituțiile asiatice au continuat să își îmbunătățească pozițiile la nivel mondial.

Care universități europene sunt cele mai bune din lume?

Conform scorurilor globale din clasamentul THE 2025, primele trei universități din Europa au fost toate din Regatul Unit și au inclus Universitatea Oxford, Universitatea Cambridge și Imperial College London.

Universitatea elvețiană ETH Zurich s-a clasat pe locul patru în Europa și pe locul 11 la nivel global. Aceasta a fost urmată de University College London (UCL), care a ocupat locul 22 la nivel mondial.

Germania a fost, de asemenea, reprezentată în top 10 din Europa, cu Universitatea Tehnică din München și LMU München, care s-au clasat pe locurile 26 și, respectiv, 38 la nivel mondial.

Alte universități europene de top au fost PSL Research University din Franța și KU Leuven din Belgia, ambele ocupând locuri în topul mondial al primelor 50 de școli.

Declinul universităților europene

Pentru al doilea an consecutiv, Asia a fost cel mai reprezentat continent în clasamentul THE.

Unele instituții europene au cunoscut, de asemenea, un declin constant, în timp ce universitățile din Asia, în special din China continentală, Japonia și Coreea de Sud, s-au îmbunătățit.

„Este minunat să vedem atât de multe dintre cele mai bune 200 de universități europene avansând în clasamentul mondial al universităților Times Higher Education”, a declarat într-o declarație Phil Baty, șeful departamentului de afaceri globale al Times Higher Education.

„Dar universitățile europene nu ar trebui să aibă nicio îndoială că concurența în clasament crește de la an la an, iar acest lucru vine din Asia, cu universități din China continentală și Coreea de Sud, în special, urcând rapid în clasament”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE