Beijingul a suspendat exporturile anumitor minerale rare și magneți care sunt esențiali pentru industria automobilelor, semiconductorilor, militară și aerospațială. Totul vine ca reacție la tarifele pe care Donald Trump le-a impus exporturilor chinezești spre SUA, începând cu 2 aprilie.
- În plus, Xi Jinping a ordonat ca țara sa să intre în „mod de război”. Asta înseamnă că funcţionarii din ministerele de externe şi de comerţ au fost obligaţi să-şi anuleze vacanţele şi să aibă telefoanele deschise non-stop, conform Reters.
China amenință astfel să blocheze aprovizionarea cu aceste minerale critice și esențiale pentru asamblarea a numeroase produse, inclusiv roboți și rachete.
Oficialii vamali chinezi blochează acum exporturile de magneți și metale grele din „pământuri rare” nu doar către Statele Unite, ci către orice țară. Expedierile de magneți au fost oprite în numeroase porturi din China, în timp ce guvernul chinez elaborează un nou sistem de reglementare. Odată pus în aplicare, noul sistem ar putea împiedica definitiv aprovizionarea anumitor companii, inclusiv a contractorilor militari americani.
China a suspendat exporturile de minerale rare pentru toate țările
Aceste restricționări la exporturi au început pe 4 aprilie, când guvernul chinez a ordonat restricționarea exportului a șase metale grele, provenite din așa-zisele pământuri rare și care se află în cantități mici în China. Tot atunci au fost restricționate exporturile de magneți care provin din aceste pământuri rare, mai ales că 90% dintre ei sunt produși în China.
Totuși, metalele și magneții speciali fabricați cu ajutorul acestora pot fi acum expediate din China numai cu licențe speciale pentru export. Însă China abia a început să creeze un sistem de eliberare a licențelor. Iar acest lucru a provocat consternare în rândul marilor șefi din industrie, care se tem că procesul s-ar putea prelungi și că rezervele actuale de minerale și produse din afara Chinei s-ar putea epuiza.
Dacă fabricile auto din Detroit și din alte părți rămân fără acești magneți, asta le-ar putea împiedica să asambleze mașini și alte produse cu motoare electrice care necesită acești magneți. Iar dimensiunea stocurilor lor de urgență pentru astfel de situații neprevăzute variază foarte mult de la o întreprindere la alta, astfel încât momentul întreruperilor producției este greu de prevăzut.
Așa-numitele metale din pământuri rare, care fac obiectul suspendării exporturilor, sunt utilizate în magneți esențiali pentru multe tipuri de motoare electrice. Acestea sunt utilizate nu numai în mașini electrice, ci și în mașini convenționale, dar și în construirea de drone, roboți sau rachete și nave spațiale. Unele dintre aceste metale intră și în compoziția substanțelor chimice utilizate pentru fabricarea motoarelor cu reacție, a laserelor, a farurilor auto și a anumitor tipuri de bujii. De asemenea, aceste metale rare sunt ingrediente vitale în condensatoare, care reprezintă componente electrice din cipurile de calculator ce alimentează serverele de inteligență artificială și smartphone-urile.
Michael Silver, președintele și directorul general al American Elements, un furnizor de produse chimice cu sediul în Los Angeles, a declarat că societății sale i s-a spus că va dura 45 de zile până când vor putea fi eliberate licențele de export și vor fi reluate exporturile de metale rare și magneți, conform New York Times. El a declarat că societatea sa și-a mărit stocurile iarna trecută, anticipând un război comercial între Statele Unite și China, și că își poate respecta contractele existente, în așteptarea licențelor.
„Controlul sau interzicerea exporturilor poate avea efecte grave în Statele Unite? Da”, a spus Daniel Pickard, lider al practicii de comerț internațional și securitate națională din cadrul firmei de avocatură Buchanan Ingersoll & Rooney.
El susține că este nevoie de o rezolvare rapidă a problemei acestor pământuri rare, pentru că o întrerupere susținută a exporturilor ar putea afecta chiar și reputația Chinei ca furnizor de încredere. Daniel Pickard este și președinte al Comitetului Consultativ privind Mineralele Critice pentru Biroul Reprezentantului Statelor Unite pentru Comerț și Departamentul Comerțului.
Multe companii din industrie sunt dependente de aceste metale rare
Xi Jinping a luat și o altă măsură, prin care să le arate americanilor că poate juca și dur. Ministerul Comerțului din China, care a emis noile restricții la export împreună cu Administrația Generală a Vămilor, a interzis companiilor chineze să aibă relații cu o listă tot mai lungă de companii americane, în special cu contractori militari. Un lider american din sectorul minier, James Litinsky, președinte executiv și director general al MP Materials, a declarat că aprovizionarea cu „pământuri rare” a contractorilor militari este deosebit de îngrijorătoare.
„Dronele și robotica sunt considerate, la scară largă, viitorul războiului și, pe baza a tot ceea ce vedem, importurile critice pentru viitorul nostru lanț de aprovizionare sunt închise”, James Litinsky, conform sursei citate. MP Materials deține singura mină de pământuri rare din Statele Unite, mina Mountain Pass, din deșertul California și speră să înceapă producția comercială de magneți în Texas, la sfârșitul anului, pentru General Motors și pentru alți producători.
Câteva companii japoneze păstrează stocuri de pământuri rare de peste un an, după ce ele au fost afectate în 2010, când China a impus un embargo de șapte săptămâni asupra exporturilor de pământuri rare către Japonia, în timpul unei dispute teritoriale.
Cu toate acestea, multe întreprinderi americane păstrează puține stocuri sau deloc, deoarece nu doresc să imobilizeze lichidități în stocuri de materiale costisitoare. Unul dintre metalele supuse noilor controale, oxidul de disprosiu, se tranzacționează cu 204 dolari pe kilogram în Shanghai și cu mult mai mult în afara Chinei.
Magneții din pământuri rare reprezintă o mică parte din exporturile totale ale Chinei către Statele Unite și către alte țări. Prin urmare, oprirea livrărilor cauzează un prejudiciu economic minim în China, dar poate avea efecte majore în Statele Unite și în alte țări.
Punerea în aplicare a noii cerințe privind licențele de export a fost inegală până în prezent între diferitele porturi chineze, după cum au declarat directori din industria pământurilor rare.
Majoritatea magneților din pământuri rare, dar nu toți, provin din acele pământuri rare grele, care sunt necesare pentru a împiedica magneții să-și piardă magnetismul la temperaturi ridicate sau în anumite câmpuri electrice. Unii magneți din pământuri rare sunt fabricați numai din pământuri rare ușoare și nu sunt supuși restricțiilor de export. Funcționarii vamali din câteva porturi chinezești tolerează exporturile de magneți dacă aceștia conțin doar urme infime de metale grele din pământuri rare și dacă magneții nu sunt destinați Statelor Unite.
Cu toate acestea, înainte ca magneții să fie încărcați pe nave pentru export, oficialii din alte porturi chineze adoptă o poziție mai strictă, cerând exportatorilor să efectueze teste pentru a dovedi că niciun lot de magneți nu conține metale grele din pământuri rare.
De menționat că restricțiile chineze au început să intre în vigoare înainte ca administrația Trump să anunțe, vineri seară, că va excepta multe tipuri de produse electronice de consum din China de la aceste noi taxe. Dar exporturile de magneți continuă să fie blocate, după cum au declarat cinci directori din industria pământurilor rare, citați de sursa menționată.
Până în 2023, China a produs 99% din totalul mondial de metale grele din pământuri rare, în timp ce o mică parte din producție provine de la o stație de prelucrare din Vietnam. Însă aceasta a fost închisă în ultimul an, din cauza unei dispute fiscale.
China produce și 90% din cele aproape 200.000 de tone de magneți obținuți din pământuri rare care sunt fabricate anual în lume. Aceștia sunt mult mai puternici decât magneții convenționali. Japonia produce cea mai mare parte a restului, iar Germania produce și ea o cantitate mică, dar ambele depind de China pentru materiile prime.
Cele mai bogate zăcăminte de pământuri rare grele din lume se află într-o mică vale împădurită, aflată la periferia orașului Longnan, în dealurile de argilă roșie din provincia Jiangxi, aflată în partea central-sudică a Chinei. Majoritatea acestor stații de prelucrare și fabrici de magneți din China se află în zona Longnan și în Ganzhou. Minele din acea vale transportă minereul la stațiile de prelucrare din Longnan, unde sunt îndepărtați contaminanții și de unde sunt trimise pământurile rare la fabricile de magneți din Ganzhou.
Cea mai renumită fabrică de magneți din China este operată de JL Mag Rare-Earth Company, cu sediul în Ganzhou. Acea fabrică furnizează magneții care le alimentează produsele celor doi mari producători de mașini electrice din lume, Tesla și compania chineză BYD, după cum au declarat acei directori din industria pământurilor rare. BYD a declarat că cumpără de la JL Mag unii dintre cei mai noi și mai puternici magneți din lume, cu o forță magnetică de 15 ori mai mare pe centimetru cub de volum decât un magnet de fier convențional.