Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Clasamentul celor mai bune universități din lume. Pe ce poziții se clasează universitățile din România

Universitățile românești scad tot mai mult în topurile internaționale. Cele mai bine clasate instituții de învățământ superior din România sunt mai jos de locul 1000 în ultima evaluare de profil. O explicație este aceea că universitățile românești nu au investit în cercetare ștințifică.

Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca și Universitatea de Vest din Timișoara sunt primele trei universități românești care apar în cel mai prestigios top internațional, QS University Rankings, care a publicat în luna iunie ierarhia pentru 2023.

Prin comparație, Bulgaria apare mult mai sus, la locurile 561-570 cu Universitatea din Sofia. Ungaria apare la locurile 551-560 cu Universitatea Szeged, iar cea mai bine clasată dintre țările fost-comuniste este Polonia, cu Universitatea din Varșovia pe locul 284. Cele două universități din România apar la locurile 1001 – 1200.

Arhitectura sistemului universitar, o problemă

Principala problemă se pare că este la arhitectura sistemului universitar, care încă funcționează după formula stabilită în vremea comunismului, când medicina și institutele de cercetare au fost rupte din marile universități.

„În Debrecen și Szeged, medicina a fost unită cu universitățile comprehensive. Dacă ai aduna performanța Universității din București cu UMF Carol Davila sau pe a UBB cu UMF Cluj, noi am fi în top 300. De aceea, universitățile românești nu se pot apropia de marile universități comprehensive din țările cu istorie similară nouă,” a declarat Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai

De asemenea, un alt criteriu al rankingului QS este genul de articole științifice publicate de cercetătorii din universități.

„Ceea ce contează sunt doar publicațiile indexate Scopus. Știți câți din angajații UBB publică articole de tip Scopus? 30%. Ceilalți fac parte din științele umaniste, care de obicei publică cărți, care nu se iau în calcul. Celelalte universități pe care le vedeți acolo și care încep să crească au această dezvoltare comprehensivă fiindcă nu sunt grevate de reforma veche comunistă,” a explicat Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai.

Criteriile care stau la baza clasamentului

Rankingul QS este realizat pornind de la 5 criterii:

  • Reputația academică, se referă la calitatea predării și cercetării în universități – 40% din punctaj;
  • Reputația ca formator pentru piața muncii;
  • Raportul dintre numărul de studenți și cel al personalului academic;
  • Citări per facultate;
  • Raportul studenților și profesorilor internaționali.

În top apar și Universitatea Politehnica din București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Universitatea Transilvania din Brașov. Cele mai bine clasate universități din lume sunt MIT, Cambridge, Stanford, Oxford și Harvard.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE