Coreea de Sud va încerca să amâne punerea în aplicare a tarifelor cât mai mult posibil în cadrul negocierilor cu Statele Unite, a declarat marți ministrul său de finanțe, în timp ce Seulul vizează cooperarea în domenii de interes reciproc, precum construcția navală și energia, scrie Reuters.
Oficialii de la Seul s-au străduit să limiteze daunele aduse economiei dependente de exporturi de amenințarea taxelor vamale iminente.
Coreea de Sud se numără printre țările cu care secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat că Washingtonul se va întâlni pentru a discuta despre tarifele impuse de președintele american Donald Trump.
Prioritatea a fost amânarea tarifelor „pe cât posibil” pentru a contribui la reducerea incertitudinii cu care se confruntă întreprinderile țării pe piața globală, a declarat ministrul sud-coreean al finanțelor, Choi Sang-mok, în fața parlamentului.
„Din perspectiva interesului nostru național, ideea este să negociem cât mai mult posibil și să încheiem sub noul guvern”, a spus el ca răspuns la întrebarea unui deputat cu privire la direcția răspunsului Seulului.
Trump a lovit a patra cea mai mare economie din Asia cu tarife „reciproce” de 25 % la începutul acestei luni, când a vizat zeci de țări cu taxe de import de până la 49 %. De atunci, Trump a amânat punerea în aplicare a acestora cu 90 de zile, dar a menținut un tarif general de 10 % pentru toate importurile de bunuri și a sporit taxele asupra Chinei.
Șocul tarifelor vine în contextul în care Coreea de Sud se pregătește să aleagă un nou președinte în cadrul alegerilor anticipate din 3 iunie, după ce Yoon Suk Yeol a fost destituit luna aceasta din cauza declarației de scurtă durată a legii marțiale.
Choi a declarat că discuțiile dintre Trump și Han au atins punctul de a ajunge la o soluție care să satisfacă interesele reciproce ale aliaților și include cooperarea în sectorul construcțiilor navale și potențiala implicare într-un proiect de gazoduct în Alaska.