Ora de iarnă 2024. În fiecare an, în ultimul weekend din luna octombrie, România face trecerea la ora de iarnă, adică ceasurile se dau înapoi cu o oră. Pe 22 septembrie, odată cu echinocțiul de toamnă 2024, a început și toamna astronomică, moment în care zilele devin mai scurte, iar nopțile mai lungi.
Când trece România la ora de iarnă în 2024
În anul 2024, schimbarea orei are loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie, când ora 4:00 dimineața devine ora 3:00. Astfel, ziua de 27 octombrie va avea 25 de ore. Sistemul orei de iarnă şi de vară presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă și are ca scop conservarea energiei. Ora de iarnă este considerată ora standard.
De ce se schimbă ora de două ori pe an?
Ideea schimbării orei a fost introdusă în SUA în timpul Primului Război Mondial, în încercarea de a reduce consumul de energie în condițiile în care combustibilul era rar. Ideea era ca, în timpul lunilor de vară, oamenii să nu fie nevoiți să aprindă lumina decât mai târziu. Așa a apărut ceea ce astăzi numim „trecerea la ora de vară”. Astfel, în ultimul weekend din luna martie, ceasurile sunt date înainte (ora 3:00 devine ora 4:00), pentru ca în ultimul weekend din luna octombrie să se revină la ora standard, cunoscută drept „trecerea la ora de iarnă” (când ora 4:00 devine ora 3:00).
În Regatul Unit și Germania, ora de vară a fost introdusă pentru a conserva cărbunele în timpul Primului Război Mondial. A fost abolit la sfârșitul războiului, dar a revenit în anii 1980, când necesitatea de a economisi resurse a revenit, determinată de criza globală a petrolului.
Din 2002, toate țările din Uniunea Europeană, cu excepția Islandei, trebuie să își ajusteze ceasurile în ultima duminică din martie și octombrie.
De când se schimbă ora în România?
România a aderat pentru prima dată la ora de vară în 1932 și a funcționat până în 1939 într-un sistem total diferit față de cel de acum. Adică, începea în prima duminică din aprilie, la ora 00 și se încheia în prima duminică din octombrie, ora 1.00. A suferit ceva modificări de-a lungul vremii, iar mai apoi a fost reintrodusă în regimul Ceaușescu începând cu 1979.
Până în anul 1997, trecerea la ora de vară s-a făcut în ultima duminică a lunii martie iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii septembrie.
Ulterior, începând cu anul 1998, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie.
Cât timp vom mai trecerea la ora de vară/ora de iarnă?
În prezent, există discuții cu privire la necesitatea schimbării orei de două ori pe an. În 2018, Parlamentul European a votat pentru renunțarea la schimbarea orei. După vot, modificarea a fost transmisă Consiliului European, pentru a fi pusă în aplicare. Modificările ar fi trebuit să intre în vigoare până în 2021, însă dezbaterea asupra acestei probleme a intrat în impas, înainte izbucnirii pandemiei COVID-19. Astfel, nu este clar la momentul actual dacă și când vor reunța, cel puțin țările din Uniunea Europeană, la schimbarea orei de două ori pe an.
Pe măsură ce discuția reapare, una dintre cele mai mari întrebări la care nu s-a găsit încă un răspuns concludent este dacă schimbarea reduce într-adevăr consumul de energie.
Mai multe studii au constatat că impactul schimbării orei asupra mediului este neglijabil sau chiar negativ.
În Italia, Societatea Italiană de Medicină a Mediului a calculat că amânarea schimbării ceasului de la sfârșitul lunii octombrie la sfârșitul lunii noiembrie ar permite țării să economisească 70 de milioane de euro din facturile de combustibil.
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Charles din Praga a utilizat date orare din 2010 până în 2017 pentru a descoperi că, în Slovacia, schimbarea orei de vară a dus la economii de energie estimate la doar 0,8 % din consumul anual de energie electrică.
În SUA, un studiu realizat de Ministerul Transporturilor în 1975 a arătat că ora de vară a redus cu aproximativ 1 % consumul de energie al țării, relatează euronews.com.
Specialist: „Apare și riscul acesta de a dezvolta probleme cu inima”
Specialiștii spun că schimbarea orei poate avea efecte negative asupra organismului, iar adaptarea organismului la noua oră poate dura chiar și o săptămână.
Diana Ioaneș, psiholog: „Putem resimți, în primele două săptămâni, stări de oboseală, stări insomnie, stări de agitație. O stare oarecare de confuzie.”
Oana Mărcuș - psiholog, Pagina de Psihologie: „Unele persoane trăiesc insomnie sau au probleme cu somnul, imediat după ce apare această modificare a orei și apar și unele simptome ale tulburărilor emoționale, cum ar fi anxietate sau depresie. Pe de altă parte, apare și riscul acesta de a dezvolta probleme cu inima, risc de infarct 3 zile după această schimbare. Aici este un studiu care s-a făcut în Suedia și totodată creșterea numărului de accidente de mașină, în prima luni de după această modificare, tocmai datorită faptului că oamenii dorm mai puțin.”
Oana Mărcuș - psiholog, Pagina de Psihologie: „Cea mai cea mai recomandată abordare este să începem înainte de această modificare de oră să ne trezim cu 15 - 20 de minute mai repede și atunci cu 3 - 4 zile înainte de ziua în care se produce această modificare, să facem deja această schimbare pentru ca al nostru corp să nu simtă neapărat o modificare foarte bruscă.”
Cum ne adaptăm organismul la schimbarea orei
Potrivit Harvard Health Publishing, faptul că ziua devine mai scurtă cu o oră poate afecta ritmurile circadiene, adică ciclurile naturale de 24 de ora ale organismului, care reglează funcții-cheie precum pofta de mâncare, dispoziția și somnul.
Charles Czeisler, medic specialist în cadrul Harvard Medical School's Division of Sleep Medicine, recomandă câteva metode prin care putem preîntâmpina efectele negative ale schimbării orei:
- Modificați ora de culcare, cu 10-15 minute mai devreme, cu aproximativ trei zile înainte de schimbarea orei.
- Dormiți 20-30 de minute după-amiază.
- Expuneți-vă la lumină. Aproximativ 15 minute de lumină dimineața, în prima săptămână după schimbarea orei, vă poate ajuta la menținerea ritmurilor circadiene.
- Amânați rutina zilnică, în primele zile după schimbarea orei, cu o oră, dacă este posibil.
- Reduceți consumul de alcool și cafea, cu câteva zile înainte și după schimbarea orei, pentru a nu vă perturba somnul.