O defecțiune la termocentrala care furnizează agentul termic în Craiova i-a scutit pe locuitori de cenușa care se așternea peste oraș. În același timp, însă, oamenii au rămas și fără apă caldă în locuințe. Defecțiunea a afectat și producția de autoturisme de la fabrica din oraș. Este a doua avarie în mai puțin de o săptămână, iar reprezentanții termocentralei spun că instalațiile sunt foarte vechi și că au nevoie continuu de reparații.
Cu găleata lângă calorifer, Lori așteaptă momentul în care apa din sistem se va încălzi din nou. Așa arată viața pentru mulți craioveni la început de iarnă, în zile cu vreme mai rece decât normalul perioadei.
Lori Constantin, localnică: „Foarte greu. Foarte greu, o să fim nevoiți să ne punem centrale fiecare. Nu știu. Dar având în vedere că sunt foarte mulți pensionari și pensionari de foarte mult timp și cu pensii foarte mici. Nu știu dacă vom reuși să ne punem. Apă caldă este dar nu ca de obicei să faci baie. Apă caldă cât să poți să speli niște vase normal așa, să nu-ți înghețe mânuțele iarna.”
„E o avarie. Eu nu stau în cartierul acesta. Deci, stau în Craiovița Nouă și am constat că nu am căldură și nu e prima dată. (Reporter: Cam multe avarii?) Cam multe avarii, da”, spune un alt localnic.
Fabrica de autoturisme de la Craiova și-a întrerupt producția
Și fabrica de autoturisme de la Craiova a anunțat că a întrerupt producția din cauza lipsei de apă caldă și căldură.
Ana-Maria Timis, purtător de cuvânt Ford Craiova: „În contextul avariei produse la furnizorul de apă caldă, activitatea de producție vehicule și motoare de la Fabrica Ford Otosan din Craiova va fi oprită în cursul zilei de astăzi, iar ieri s-a lucrat parțial.”
Reprezentații Electrocentralei CET 2 Craiova spun că avaria a apărut marți spre miercuri seara și din acest motiv a fost oprit blocul energetic care furniza apa caldă și căldură dar că se folosesc sursele de rezervă și livrează energie la jumătate față de cât ar trebui.
Dan Vasile, director de producție Termo Craiova: „Vorba de starea tehnică a țevilor ca să folosesc un limbaj nu foarte tehnic. Sunt kilometri de țevi în interiorul cazanului și aceste țevi din cauza eroziunii din cauza vechimii, în timp se mai sparg. Din acest motiv noi trebuie să o oprim, oprind crează și aceste neplăceri 209/ 348 Sunt lucrări neprevăzute, sunt incidente neprevăzute.”
Cât privește poluarea din cauza cenușie, directorul Electrocentralei CET 2 Craiova spune că s-a mai lucrat pentru a elimina neetanșeitățile, dar că este mereu nevoie de lucrări pentru că instalația este foarte veche.
Dan Vasile, director de producție Termo Craiova: „În această perioadă că discutați de cenușă, în paralel cu aceste lucrări de remediere a spărturilor, a neetanșeităților în sistemul de presiune am făcut și lucrări de eliminare neetanșeități pe circuitele de gaze, de ardere și neetașeități ale cazanului. (Reporter: Și mai e nevoie de reparații sau e rezolvată?) Continuu este nevoie de reparații, fiind o instalație care funcționează cu foarte multe materiale abrazive, în continuu ele se uzează.”
La Craiova, reprezentanții termocentralei estimează vor relua furnizarea agetului termic joi seara, de la orele 20.00. Probleme cu sistemele termice sunt însă și în alte orașe precum Constanța, Focșani, Timișaoara, Botoșani.