Trecerea la ora de vară se face în ultimul weekend din luna martie. Astfel, în noaptea de 30 spre 31 martie 2024, ora 3:00 va deveni ora 4:00. A doua schimbare (trecerea la ora de iarnă) va avea loc în ultimul weekend din luna octombrie, adică în noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024. Atunci, ora 4:00 va deveni ora 3:00.
Mersul trenurilor nu se modifică
Schimbarea orei nu aduce modificări în programul trenurilor, a anunțat CFR Călători.
”Trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia se va efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.
Trenurile operate de CFR Călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 30/31 martie a.c. la ora 03:00, care va deveni ora 04.00. După ora 04.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.
Trenurile operate de CFR Călători aflate în circulație după ora 03:00, care devine ora 04:00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 04.00 – 05.00, vor pleca în ordinea rangului.”, informează CFR Călători.
Singurele modificări care vor apărea vor fi pe 31 martie:
- RM 7905 – București Nord – Aeroport Henri Coandă se anulează
- RM 7908 – Aeroport Henri – Coandă București Nord se anulează
- R 9302 – Roșiori de Vede – București Basarab va circula ca tren R 13302 și cu orar modificat: Roșiri de Vede (pl. 02.20 ora de iarnă) – București Basarab (sos. 05.34).
Și STB (Societatea de Transport București) a transmis că ”pentru buna desfășurare a serviciului de transport public pe durata acestei nopți, în programul de circulație, ora 01:00 devine ora 02:00.”
Cum a apărut ideea schimbării orei
Ora de vară a fost introdusă în SUA în timpul Primului Război Mondial, în încercarea de a reduce consumul de energie în condițiile în care combustibilul era rar. Ideea era ca, în timpul lunilor de vară, oamenii să nu fie nevoiți să aprindă lumina decât mai târziu.
După terminarea războiului, această metodă a fost abandonată, apoi a fost adoptată din nou în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când rezervele de combustibil erau reduse. Unele locuri au păstrat-o după război, altele nu, până când, în cele din urmă, guvernul federal al SUA a impus ca toate statele să implementeze ora de vară în 1966.
Povestea este similară în Europa. În Marea Britanie și Germania, ora de vară a fost introdusă pentru a economisi cărbunele în timpul Primului Război Mondial. A fost abolită la sfârșitul războiului, dar a revenit în anii 1980, când nevoia de a economisi a reapărut, ca urmare a crizei mondiale a petrolului, relatează euronews.com.
În România, ora de vară a fost instituită permanent începând cu anul 1979. Până în anul 1997, trecerea la ora de vară s-a făcut în ultima duminică a lunii martie iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii septembrie.
Ulterior, începând cu anul 1998, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie. În prezent, toate statele europene îşi schimbă ora în ultimul weekend din martie şi ultimul weekend din octombrie.
2018: Parlamentul European votează pentru renunțarea la schimbarea orei
Începând din 2002, toate țările din Uniunea Europeană, cu excepția Islandei, și-au reglat ceasurile în ultima duminică din martie și octombrie.
Însă, în 2018, Parlamentul European a votat pentru renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an. Decizia a fost luată după ce un sondaj de opinie realizat în rândul a 4,6 milioane de cetățeni ai UE a arătat un sprijin puternic pentru eliminarea acesteia.
După vot, modificarea a fost transmisă Consiliului European, pentru a fi pusă în aplicare. Modificările ar fi trebuit să intre în vigoare până în 2021, însă dezbaterea asupra acestei probleme a intrat în impas, înainte izbucnirii pandemiei COVID-19.
În prezent, nu este clar dacă măsura va mai fi pusă în aplicare la nivelul Uniunii Europene, relatează euronews.com.
Cum ne adaptăm organismul la schimbarea orei
Studiile arată că schimbarea orei de două ori pe an poate avea efecte negative asupra sănătății noastre, potrivit Harvard Health Publishing. Faptul că ziua devine mai scurtă cu o oră poate afecta ritmurile circadiene, adică ciclurile naturale de 24 de ora ale organismului, care reglează funcții-cheie precum pofta de mâncare, dispoziția și somnul.
Charles Czeisler, medic specialist în cadrul Harvard Medical School's Division of Sleep Medicine, recomandă câteva metode prin care putem preîntâmpina efectele negative ale schimbării orei:
- Modificați ora de culcare, cu 10-15 minute mai devreme, cu aproximativ trei zile înainte de schimbarea orei.
- Dormiți 20-30 de minute după-amiază.
- Expuneți-vă la lumină. Aproximativ 15 minute de lumină dimineața, în prima săptămână după schimbarea orei, vă poate ajuta la menținerea ritmurilor circadiene.
- Amânați rutina zilnică, în primele zile după schimbarea orei, cu o oră, dacă este posibil.
- Reduceți consumul de alcool și cafea, cu câteva zile înainte și după schimbarea orei, pentru a nu vă perturba somnul.