Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Victor Negrescu susține că România va putea oferi ajutoare victimelor inundațiilor din bani europeni. „A fost o negociere foarte dură”

Negociatorii Parlamentului European și al Consiliului UE au ajuns la un acord preliminar pentru bugetul Uniunii Europene pentru 2025, înainte de termenul limită de consiliere.

Bugetul anual pentru 2025 este de aproximativ 200 de miliarde de euro. Iar după negocieri, creșterea este de peste 10 miliarde de euro, față de cel de anul acesta. Peste 230 de milioane de euro au fost alocate în plus pentru sănătate, ajutor umanitar și gestionarea frontierelor.

Bugetul pentru anul viitor va beneficia de creșteri majore rezultate din economiile anterioare. Și amintim de 82 de milioane de euro pentru Erasmus+ și 20 de milioane euro pentru Orizont Europa. Au fost obținute creșteri importante pentru educație, sănătate, cercetare și protecție civilă.

La capitolul migrație și gestionarea frontierelor, negociatorul-șef al Parlamentului European a anunțat că inclusiv pentru extinderea frontierelor, fondurile au fost suplimentate cu 10 milioane de euro. Iar la mecanismul de protecție civilă se vor adăuga 8 milioane.

Negocierile din acest an s-au purtat într-un context dificil marcat de unele clivaje la nivelul Parlamentului European, precum și sub presiunile de ajustare a cheltuielilor din bugetul UE. Acordul între instituțiile europene,Parlament, Consiliul UE și Comisie urmează să fie aprobat în sesiunea plenară din această lună.

Victor Negrescu: „Am negociat timp de 19 de ore fără pauză”

Eurodeputatul Victor Negrescu, negociatorul-șef al Parlamentului European, a explicat, la Euronews România, că au fost obținute creșteri semnificative de buget în domeniul educației.

„A fost o negociere foarte dură. Este un context foarte dificil. Am negociat timp de 19 de ore fără pauză și am ajuns la 4 dimineața la un acord interinstituțional care, cred eu, că arată foarte bine; aproape 200 de miliarde de euro cu creșteri semnificative în mai multe domenii.

Avem o creștere 10% a bugetului pentru Erasmus, zona de tineret și zona de educație. Avem de asemenea creșteri consistente pentru zona de cercetare și inovare. Am reușit să includem acolo și alocări specifice utile României”, a afirmat Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European.

Negociatorul-șef al Parlamentului European: „Avem o creștere consistentă și un buget istoric”

„Am obținut asemenea fonduri pentru tot ceea ce înseamnă coordonarea pe zona de securitate socială ce va permite diasporei din afara țării să se întoarcă mai ușor acasă, repatriându-și inclusiv drepturile sociale, pensiile sau alte alocații de care beneficiază.

Au fost discuții dificile pe toate aceste componente sociale. Aici a fost practic cea mai mare dispută pentru că multe state membre, mai ales cele care nu-și doresc ca Europa să se dezvolte, au căutat să vină cu tăieri semnificative pentru aceste zone - sănătate, educație, zona socială.

La finalul zilei am reușit să-i convingem și avem o creștere consistentă și un buget istoric, aș putea spune, prin cuantumul pe care l-am obținut, dar și prin prisma faptului că am reușit să obținem acest compromis, acest acord înainte de termenul final care era luni.

Eforturile au meritat și rezultatul este unul bun pentru Europa, pentru România și pentru cetățeni”, a explicat Negrescu.

Câți bani europeni va putea folosi România ca ajutoare pentru oamenii afectați de inundații

„În momentul de față aceste lucruri nu au fost clarificate, însă am obținut altceva care este relevant și util inclusiv România.

Am introdus posibilitatea ca până la trei miliarde de euro din fondurile de coeziune să fie folosite de statele membre pentru a gestiona efectele generate de dezastrele naturale. România va putea, ca urmare a acestui acord, pe care l-am obținut, să folosească din banii săi europeni pentru a-i sprijini pe cei afectați de inundațiile recente cu care s-a confruntat România, mai ales în zona Galațiului.

Victor Negrescu: „România are o voce puternică în ceea ce înseamnă deciziile luate la Bruxelles”

„România are o voce puternică în ceea ce înseamnă deciziile luate la Bruxelles și multe din aceste fonduri ajung în țară. Țara noastră este net beneficiară a fondurilor europene. Primim mai mulți bani față de contribuția noastră la bugetul european.

Asta reușim să facem și prin prisma numărului de europarlamentari și a rolului pe care-l jucăm acolo, reușim să coordonăm lucrurile în această direcție.

Ca europutat român, am fost negociatorul-șef al Parlamentului European privind bugetul UE ne permite nouă să fim încrezători că banii nu rămân în mâinile tehnocraților. Și eu am o problemă cu acest tip de abordare. Prefer totuși ca lucrurile să fie abordate prin dialog și prin consens”, a punctat europarlamentarul Victor Negrescu.

Ce urmează după acordul provizoriu pentru bugetul UE

„În cursul lunii noiembrie, peste două săptămâni, vom aproba acest acord în plenul Parlamentului European, la sesiunea de la Strasbourg. Ulterior vom semna și practic vom începe implementarea viitorului buget, începând de la 1 ianuarie intrăm în această nouă structură bugetară.

De asemenea, România va putea în scurt timp, după o modificare de reglementare europeană, să folosească acei bani pentru a-i sprijini pe cei afectați de inundații și acesta este calendarul”, a concluzionat Victor Negrescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE