Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Olaf Scholz dă asigurări Kievului: Sprijinul militar german pentru Ucraina va continua

Germania nu își va reduce sprijinul militar pentru Ucraina, a subliniat miercuri cancelarul Olaf Scholz, încercând să calmeze îngrijorările că Berlinul ar putea abandona Kievul, pe fondul reducerii bugetului intern și a unor zvonuri din presă privind o posibilă înghețare a noii asistențe militare germane, relatează Reuters.

”Germania va continua să sprijine Ucraina. Am luat măsuri, am încheiat acorduri (în domeniul apărării) și am asigurat finanțarea necesară la timp, astfel încât Ucraina să poată conta pe noi complet și în viitor”, a declarat Scholz.

Acțiunile companiilor de apărare europene au înregistrat o scădere la mijlocul lunii august, după ce publicația Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) a relatat că Ministerul german de Finanțe nu va aproba cereri suplimentare de ajutor militar pentru Ucraina din cauza limitărilor bugetare.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a catalogat ulterior acest raport ca fiind „incorect” și a reafirmat sprijinul Berlinului pentru Ucraina „atât timp cât va fi necesar”.

Scholz a făcut aceste declarații la o bază militară din apropierea orașului Todendorf, în nordul Germaniei, unde primul sistem german de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune IRIS-T SLM a devenit operațional.

Chiar înainte ca Luftwaffe (forțele aeriene germane) să primească prima unitate, Germania a finanțat livrarea mai multor sisteme IRIS-T SLM către Ucraina, unde acestea sunt folosite în principal pentru a proteja Kievul de atacurile cu rachete ale Rusiei, devenind una dintre cele mai valoroase donații de armament din partea Occidentului.

Până acum, Germania a livrat Ucrainei patru din cele 12 unități IRIS-T SLM promise, iar alte două sisteme urmează să fie livrate până la sfârșitul anului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE