Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armata germană desfăşoară un nou sistem antiaerian pe teritoriul ţării. Ce sunt rachetele IRIS-T

Cancelarul german Olaf Scholz şi ministrul apărării, Boris Pistorius, vor asista miercuri la punerea în serviciu de către Bundeswehr a primului sistem de apărare antiaeriană IRIS-T SLM, la Todendorf, în landul nordic Schleswig-Holstein, informează dpa.

Guvernul german a livrat deja patru astfel de sisteme antiaeriene şi alte trei IRIS-T SLS Ucrainei. Ele şi-au dovedit deja eficienţa împotriva atacurilor cu drone şi rachete de croazieră. Armata germană dispune deja de sisteme de apărare antiaeriană Patriot cu rază medie de acţiune, care vor fi suplimentate de acum cu sistemul IRIS-T.

Noul sistem de armament va deveni o componentă centrală a sistemului de apărare Scutul Aerian European (European Sky Shield), iniţiat de Germania.

Ce este IRIS-T

IRIS-T este o rachetă cu rază medie de acțiune, disponibilă în variante aer-aer și sol-aer. Racheta a fost dezvoltată la sfârșitul anilor ‘90 - începutul anilor 2000 printr-un program condus de Germania pentru a produce o rachetă aer-aer, cu rază scurtă și medie de acțiune, care să înlocuiască AIM-9 Sidewinder utilizată de unele țări membre NATO la acea vreme.

Racheta folosește un senzor în infraroșu și are o rază de acțiune de 25 de km, atingând o viteză maximă Mach 3 (de trei ori viteza sunetului).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE