Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, și-a anunțat demisia. Alți cinci membri ai guvernului au demisionat ieri, iar Zelenski a anunțat remanieri

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a demisionat. Anunțul a fost făcut la scurt timp după ce alți cinci membri ai guvernului de la Kiev au demisionat. De altfel, pe fondul bombardamentelor zilnice ale armatei ruse, partidul de guvernământ din Ucraina a anunțat remanieri importante care vor viza până la jumătate dintre angajații guvernului. 

Anunțul privind demisia lui Dmitro Kuleba a fost făcut de președintele parlamentului ucrainean. El a ocupat această funcție din 2020. A fost cel mai tânăr ministru din Guvern. 

După demisia lui Kuleba, prima care a reacționat a fost purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe. Ea a scris pe canalul său te Telegram că, „toamna, frunzele cad și crengile rămân dezgolite”. 

Înainte de Dmitro Kuleba, alți cinci membri din Guvern au demisionat. Printre ei, ministrul Industriilor Strategice, instituție responsabilă de producţia de armament. Oleksandr Kamishin s-a aflat în această din martie 2023. 

Rămâne vacantă și funcție de vicepremier pentru intergare europeană și euro-atlantică. Niciunul dintre miniștrii demisionari nu și-a motivat decizia. Explicații în acest sens a dat președintele Volodimir Zelenski. 

Volodimir Zelenski,președintele Ucrainei: „În primul rând, e nevoie ca autoritățile centrale și locale să interacționeze mai mult, mai ales acum, când ne pregătim pentru sezonul de încălzire. În al doilea rând, Ucraina a obținut deja rezultate semnificative în ceea ce privește producția de armament, iar acest lucru trebuie consolidat. În al treilea rând, trebuie să avansăm semnificativ în colaborarea pe care o avem cu NATO, ceea ce necesită o interacțiune specială. În al patrulea rând, Uniunea Europeană, negocierile reale de aderare.” 

De la începutul războiului, mai mulți oficiali au fost demiși. În septembrie anul trecut, după mai multe scandaluri de corupție, a fost înlocuit ministrul apărării. Iar comandantul forțelor armate a fost schimbat după unele eşecuri pe câmpul de luptă. 

Cine este Dmitro Kuleba

Dmitro Kuleba a fost una dintre cele mai cunoscute voci ale Kievului, alături de președintele Zelenski. O bună parte din timpul războiului, cât Zelenski coordona situația din țară, Kuleba străbătea lumea, cerând arme cu care Ucraina să lupte împotriva soldaților Moscovei. Un alt subiect asupra căruia a insistat mereu a fost aderarea țării sale la NATO, care însă mai are de așteptat.

Dmitro Kuleba a condus diplomația Ucrainei timp de patru ani și jumătate, devenind ministru de externe la 39 de ani. Un susținător înfocat al aderării țării la Uniunea Europeană și la NATO, Kuleba a acționat cu încăpățânare pentru integrare, dar a apucat să vadă doar începerea procesului de intrare în spațiul comunitar. Cei doi ani și jumătate de război și opoziția constantă a Moscovei au încetinit parcursul spre alianța militară a Atlanticului de Nord.

Dmitro Kuleba: „Este cumva regretabil că a fost exact aici, în acest palat, în 2008, când, în opinia noastră, s-a făcut o greșeală strategică prin întârzierea aderării Ucrainei la NATO la summitul NATO de la București. Este regretabil pentru că România însăși a fost și rămâne un susținător ferm al aderării Ucrainei. Deci credem și am spus clar că ar trebui să înceapă discuția privind cererea Ucrainei. Și credem că greșelile făcute în trecut pot fi corectate la Vilnius în 2023. Înțelegem că există încă diferențe de opinie cu privire la modul de a proceda în această chestiune specială. Dar trebuie să aibă loc discuții despre cum să mergem mai departe.”

La summitul NATO de la Vilnius nu s-a întâmplat însă ce își doreau ucrainenii, așa că NATO rămâne un vis. În aceste condiții, era important ca Ucraina să fie susținută tot mai puternic de către aliații vestici, cu arme și muniții. Iar această temă a revenit mereu în discursurile lui Dmitro Kuleba, repetând cererea de fiecare dată când se vedea cu lideri sau oameni politici occidentali.

Dmitro Kuleba (4 aprilie 2024): „Sunt la Bruxelles pentru a felicita NATO la cea de-a 75-a aniversare și pentru a-i îndemna pe aliați să furnizeze imediat Ucrainei baterii antiaeriene Patriot suplimentare pentru a contracara teroarea aeriană lansată de Rusia împotriva Ucrainei. (....) Este imposibil de înțeles de ce aliații nu pot găsi baterii suplimentare pentru a le livra în locul în care rachetele balistice sunt trase în fiecare zi.”

Dincolo de repetatele demersuri pentru sprijin militar, Dmitro Kuleba nu a uitat că este șeful diplomației, deci un mediator și negociator în esență, așa că în discursurile sale a abordat și viitorul de după război. Chiar dacă pacea pare un obiectiv îndepărtat, Kuleba a încercat, alături de alți diplomați străini, să implice marile puteri în negocierile pentru pace.

Dmitro Kuleba (18 februerie 2023): „Fiecare război se termină într-un mod diplomatic. Fiecare război se termină ca urmare a acțiunilor întreprinse pe câmpul de luptă și la masa negocierilor. Dar care va fi echilibrul dintre ceea ce se va câștiga pe câmpul de luptă și ceea ce se va câștiga la masă, rămâne de văzut.”

Remanierea guvernamentală care are loc în aceste zile la Kiev nu este însă singura problemă a Ucrainei. Funcționarea administrației și serviciilor esențiale este susținută cu granturi și împrumuturi externe, iar acestea vin uneori cu condiții. O delegație a Fondului Monetar Internațional este acum la Kiev, iar surse apropiate discuțiilor spun că Ucrainei i s-ar putea cere să își devalorizeze mai rapid moneda, să reducă ratele dobânzilor și să își consolideze eforturile de creștere a impozitelor pentru a acoperi deficitul bugetar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE