Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rușii au bombardat orașul Harkov din Ucraina. Șase persoane, printre care o adolescentă, au fost ucise

Cel puțin șase oameni, printre care și o adolescentă de 14 ani, au murit, vineri, în urma bombardamentelor aeriene lansate de militarii ruși asupra Harkov, al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Situat în nord-estul Ucrainei, Harkov avea 1,4 milioane de locuitori înainte de război și se află la aproape 40 de kilometri de granița cu Rusia. Orașul este bombardat frecvent de când a început invazia rusă, în februarie 2022.

„Din păcate, bilanţul morţilor a crescut la şase”, a anunțat guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Synegubov, pe Telegram.

Printre persoanele ucise se află și o fată de 14 ani, a precizat ministrul ucrainean de Interne, Igor Klymenko. De asemenea, cel puțin 59 de oameni au fost răniți, printre care și nouă copii cu vârste cuprinse între cinci şi 16 ani.

Zelenski cere insistent Occidentului să poată folosi rachetele cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că „această lovitură nu ar fi putut avea loc" dacă statele occidentale ar fi autorizat Kievul să vizeze Rusia cu rachetele cu rază lungă de acţiune care i-au fost livrate.

„Aceste atacuri îngrozitoare și lașe ale rușilor au vizat case obișnuite și un parc urban. Rusia va fi trasă la răspundere pentru toate faptele sale. (...) Avem nevoie de decizii - decizii pe care partenerii noștri le pot lua, decizii din partea acelor țări care au puterea de a se asigura că avem capacitatea de a distruge aeronavele militare rusești la bazele lor, acolo unde eliminarea acestor teroriști și a aeronavelor lor va fi cea mai eficientă.

În Ucraina, împreună cu prietenii noștri din întreaga lume, nu vorbim doar despre soluții pe termen lung, vorbim despre soluții puternice, de tipul celor care pot pune capăt acestui război. Pentru Putin, cel mai important instrument în războaiele sale este teroarea împotriva civililor - intimidarea și cruzimea față de oameni.

Acesta este același rău pe care Rusia l-a dezlănțuit în Siria, în Georgia și acum în Ucraina. Tacticile lor de teroare sunt aceleași peste tot și este timpul să le punem capăt. Acest lucru poate fi realizat prin intermediul capacităților noastre ucrainene cu rază lungă de acțiune, al unui sprijin solid pentru forțele noastre de apărare și al unor sisteme îmbunătățite de apărare aeriană pentru Ucraina”, a precizat Zelenski, într-un mesaj publicat pe platforma X.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE