O școală gimnazială și o grădiniță dintr-o comună din Dolj au reușit să instaleze cea mai mare centrală cu panouri fotovoltaice dintr-o zonă rurală. Cu ajutorul ei va fi asigurată și o parte din energia electrică pentru iluminatul public din comună.
Cele 356 de panouri fotovoltaice au fost montate în decembrie, anul trecut, direct pe acoperișul unității. Acum, beneficiarii spun că au observat o reducere a cheltuielilor la facturile pentru energie electrică cu cel puțin 2.000 de lei pe lună.
Carmen Velișcu, director Școala Gimnazială Eliza Opran Ișalnița: ”Anul trecut înainte de montarea panourilor plăteam undeva la 6000 de lei factura pentru current, cel puțin acum, în luna ianuarie a scăzut undeva la 4.000 de lei, ceea ce înseamnă pentru niște luni de iarnă, când soarele nu a fost foarte puternic, destul de bine.”
Alex Dumbravă, director operațional Asociația Viitor Plus: ”În acest moment, costurile cu energia electrică sunt reduce cu 25%, urmând ca în momentul în care se apropie sezonul cald să crească procentul de acoperire a nevoilor cu curent electric. Și, de asemenea, pe lângă școală și grădiniță este alimentată și sala de sport care găzduiește și alte evenimente în cadrul comunității.”
Producția de energie electrică este monitorizată de pe telefon cu o aplicație care arată cât curent s-a produs pentru fiecare clădire în parte.
Carmen Velișcu, director Școala Gimnazială Eliza Opran Ișalnița: ”Avem o aplicație pentru școală și automat și pentru grădiniță. Ia uitați, avem două variante aici. Aceasta este școala Ne arată, vedeți, cât se produce. Până la momentul ăsta astăzi, 8 februarie, ia uitați cât am produs 20 de kw și acesta este consumul.”
Centrala de la școala din Ișlanița va produce energie ce va fi folosită și pentru iluminatul public. Investiția a costat 530.000 de lei.