Frica, teroarea, îngrijorarea i-au făcut pe mulți să fugă din calea războiului din Ucraina. O parte dintre cetățenii ucraineni s-au refugiat în România, unde au început o nouă viață. Este și cazul Irinei Suhodolska, o tânără de 32 de ani din Cernăuți, pasionată de muzică.
O refugiată din Ucraina oferă lecții de pian gratuite copiilor cu nevoi speciale din Sibiu
Irina Suhodolska a ajuns la Sibiu, împreună cu fiica sa, la câteva zile după începerea războiului. Acum, ea își arată recunoștința oferind meditații gratuite la pian copiilor cu nevoi speciale.
Tânăra are 32 de ani și este mama unei fetițe în vârstă de șase ani. Au plecat amândouă din Ucraina, din Cernăuți, la patru zile după începerea războiului cu Rusia. În urmă au rămas părinții, prietenii, locul de muncă, totul.
„Cu ce ați plecat la voi?”
Irina Suhodolska, refugiată din Ucraina: „Numai cu o geantă mare cu hainele pentru iarnă, pentru că era iarnă, și atât. 28 februarie a fost noaptea când eu și cu fiica mea am stat toată noaptea la subsolul unui cămin pentru că au fost sirene și a fost bombardat Lvov. Dimineața, noi am mers pe jos opt kilometri până la granița României”.
La granița dintre România și Ucraina au primit ajutor de la voluntari, iar mai apoi au fost luate în grijă de către rudele fostului soț, care locuiesc la Sibiu. Așa a ajuns Irina să trăiască în acest oraș, să învețe limba, iar fiica ei să meargă la grădiniță.
Irina Suhodolska, refugiată din Ucraina: „Eu merg la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și am învățat limba română acolo cu studenții străini. Liza a mers la grădiniță, aici, cu predare în limba română”.
În Cernăuți, Irina a studiat muzica, dar și finanțele și lucra pe un post de contabilă. După ce a venit în România, a făcut curățenie într-o grădiniță privată timp de câteva luni, dar a vrut să se dedice în totalitate pasiunii sale pentru pian.
Irina Suhodolska, refugiată din Ucraina: „Din clasa a doua, părinții mei m-au dat la școala de muzică și primul meu profesor a adus pentru mine dragostea pentru muzică”.
Acum, oferă meditații la pian la Biblioteca Județeană din Sibiu. Pentru copiii nevoiași sau cu probleme de sănătate nu vrea nicio plată.
Irina Suhodolska, refugiată din Ucraina: „Este recunoștința mea pentru români pentru că de la începutul războiului și până acum au ajutat cetățenii ucraineni. Și, în al doilea rând, pentru că muzica, caii și delfinii vindecă foarte multe boli, iar muzica dezvoltă foarte bine creierul și conexiunea neuronală”.
Unul dintre cursanții ei este David, un copil de numai nouă ani. Are tulburări din spectrul autist, dar asta nu îl împiedica să învețe pianul. Din contră, se descurcă foarte bine alături de tânăra ucraineancă.
Teodora Drumaș, mama lui David: „Pe doamna Irina am găsit-o printr-o cunoștință comună. Băiețelul meu este foarte pasionat de muzica clasică. Faptul că a hotărât să ajute un copil așa, fără să aștepte nimic în schimb, spune totul despre dânsa”.
În 2023, Irina Suhodolska a urcat pe podium, câștigând un premiu la concursul internațional de muzică Golden Time Talent, desfășurat la Londra.