După deconectarea rapidă a liniei de alimentare cu combustibil cu hidrogen lichid, echipele NASA a înlocuit garniturile de pe stadiul central al rachetei Space Launch System asociate cu scurgerea de hidrogen lichid detectată în timpul încercării de lansare a rachetei pe 3 septembrie.
În continuare, tehnicienii vor efectua inspecții în weekend, înainte de a se pregăti pentru o evaluare a rezervorului, sâmbăta aceasta, pe 17 septembrie.
Echipele vor confirma dacă scurgerea a fost oprită și vor efectua, de asemenea, o serie de teste de pornire și un test de pre-presurizare, care va valida că sistemele hardware de la sol, de zbor și sistemele software pot îndeplini funcțiile necesare pentru a condiționa termic motoarele pentru zbor, transmite NASA.
În urma testului, echipele vor evalua datele pentru a vedea când ar fi următoarea oportunitate de lansare a rachetei.
Engineers have replaced the seals associated with the hydrogen leak detected during the #Artemis I launch attempt on Sept. 3. The teams will inspect the new seals over the weekend and assess opportunities to launch: https://t.co/dT8A4UEkvd pic.twitter.com/xXzwbYOxMp
— NASA Artemis (@NASAArtemis) September 9, 2022
Când ar putea fi continuată misiunea Artemis 1
NASA a anunțat ca posibile date de lansare:
- 23 septembrie și aterizarea pe 18 octombrie
sau
- 27 septembrie, cu aterizare pe 5 noiembrie.
Misiunea Artemis 1 a fost amânată deja de două ori
Misiunea Artemis 1 a eșuat în cele două încercări de lansare a rachetei SLS, de pe 23 august 2022 și 3 septembrie 2022, după ce a fost detectată o scurgere de hidrogen lichid la propulsorul central al rachetei Space Launch System.
Artemis 1 este o misiune fără astronauţi la bord, realizată în scopul testării rachetei şi a capsulei ataşate acesteia, astfel încât zborurile cu echipaj uman să se desfăşoare în deplină securitate spre Lună începând cu 2024.
În timpul acestei misiuni, nava spațială va fi lansată cu cea mai puternică rachetă din lume și va zbura mai departe decât a zburat vreodată orice navă spațială construită pentru oameni. Aceasta va călători la 280.000 de mile de Pământ, la mii de mile dincolo de Lună, pe parcursul unei misiuni de aproximativ patru până la șase săptămâni. Orion va rămâne în spațiu mai mult timp decât a făcut-o orice navă pentru astronauți fără să se andocheze la o stație spațială și se va întoarce acasă mai repede ca niciodată.
De ce a ales NASA numele Artemis pentru acest program?
În mitologia greacă, Artemis era zeița vănătorii și sora geamănă a lui Apollo. După cum se știe, acesta a fost numele programului NASA care a trimis primii oameni pe Lună și acum se dorește o reeditare a acestei performanțe și nu doar atât.