Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

La 50 de ani după ce ultimul om a pus piciorul pe Lună, NASA face un prim mare pas în noua cursă spațială, cu misiunea Artemis 1. Spre deosebire de perioada Războiului Rece, obiectivele sunt mult mai îndrăznețe și adversarul Statelor Unite - mai de temut. Ca și SUA, China își propune să aibă o prezență umană permanentă la polul sud al Lunii, bogat în gheață, și apoi să trimită - cel mai probabil de aici - oameni pe Marte.

UPDATE 18:40 Misiunea Artemis 1 a fost amânată, pentru a doua oară

NASA a transmis că anulează misiunea care era programată pentru lansare la ora 21:17 (ora României), după ce a fost detectată o scurgere de hidrogen lichid la propulsorul central al rachetei Space Launch System.

Inginerii au încercat o serie de remedieri, dar o alarmă s-a declanșat când s-a repornit comanda de umplere a rezervorului de hidrogen. Vehiculul arde 2,7 milioane de litri de hidrogen lichid și oxigen pentru a putea părăsi planeta.

Lansarea eșuată de luni, o experiență utilă

Oficialii NASA au declarat că experiența de luni a fost utilă pentru rezolvarea unor dificultăți și întreaga planetă aștepta marea lansare programată pentru ora 21 și 17 minute, ora României.

Despre ce înseamnă această misiune istorică la 50 de ani de la ultimul zbor Apollo, a explicat la Euronews Marshall Smith, unul dintre inginerii care au lucrat la racheta Artemis:
„Aceasta este o misiune foarte importantă pentru noi. Este primul zbor-test al sistemului Orion. Sistemul de rachetă SLS cuplat cu nava Orion vor decola de pe Pământ și vor avea o msiunea de 42 de zile. Vom orbita în jurul Lunii, vom testa scuturile de căldură, ceea ce nu putem face pe suprafața Pământului.”

Despre aceasă misiunea a explicat și Sorina Lupu, studenta româncă la California Institute of Technology, institut care conduce NASA Jet Propulsion Laboratory:

„Au mai fost câteva lucruri minore de rezolvat. Echipa este gata să meargă mai departe mâine. Problemele au fost rezolvate. Probabil că marea problemă pentru noi va fi vremea. În Florida, vremea este destul de rea în această parte a anului, mai ales în jurul prânzului. Dacă vremea va fi bună și nu vor apărea alte anomalii peste care să nu putem trece la timp, vom putea decola.”

Cât de importantă este misiunea Artemis

Odată cu lansarea rachetei SLS de la baza Cape Canaveral, se dă startul primei misiuni din Programul Artemis. De ce a ales NASA numele Artemis pentru acest program? În mitologia greacă, Artemis era zeița vănătorii și sora geamănă a lui Apollo. După cum se știe, acesta a fost numele programului NASA care a trimis primii oameni pe Lună și acum se dorește o reeditare a acestei performanțe și nu doar atât.

Artemis 1 este o misiune fără astronauţi la bord, realizată în scopul testării rachetei şi a capsulei ataşate acesteia, astfel încât zborurile cu echipaj uman să se desfăşoare în deplină securitate spre Lună începând cu 2024.

În 2024, misiunea Artemis 2 va transporta doi astronauţi pe orbită în jurul Lunii, fără să aselenizeze.

Sarcina aselenizării este rezervată echipajului misiunii Artemis 3, prevăzută cel mai devreme în 2025. O contribuție importantă o va avea și principalul partener privat al NASA. Este vorba despre SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, care a primit contractul pentru realizarea modulului care va readuce oamenii pe Lună.

Fostul administrator asociat al NASA, Doug Loverro, nu este convins că SUA vor câștiga noua cursă spațială. Asta pentru că, în prezent, China pare mai puternică decât fosta Uniune Sovietică, în timpul Războiului Rece. „Dacă ținta este de a ajunge pe Lună și înapoi, este clar că SUA vor învinge China. Nu există niciun dubiu în această privință. Dar dacă ținta este ajungerea primilor oameni pe Marte, răspunsul este mai greu de dat”, spune Loverro, potrivit CNN.

Gheața de la polul sud selenar, esențială pentru o misiune spre Marte

Aur, platină și multe metale rare așteaptă să fie extrase din solul selenar, însă nimic nu aprinde mai mult acum imaginația oamenilor de știință și nu doar a lor ca gheața, prezentă din abundență la polul sud al Lunii. Explicația vine de la experții MIT: prin lichefierea hidrogenului și oxigenului din apă se poate obține combustibil pentru rachete.

 Acum este mult mai clar de ce SUA și China se vor bate pe cele 600 de milioane de tone de gheață selenară. Cine deține gheața va putea fabrica, pe viitor, combustibil pentru rachete cu destinația Marte. Dacă realimentarea se va face pe orbita Lunii sau la o baza de pe Lună, combustibilul nu va mai trebui adus de pe Terra și, prin urmare, rachetele vor fi mai ușoare și costurile de lansare mai mici, potrivit technologyreview.com.

 Practic, cine reușește să se instaleze pe Lună și să fabrice aici combustibil pentru rachete are cele mai mari șanse să trimită primul oameni pe Marte și, ulterior, să colonizeze această planetă. Dacă misiunea spațială este bine pregătită, o călătorie de pe Luna pe Marte ar dura 3 zile. În schimb, pentru o astfel de aventură de pe Terra pe Marte ar fi nevoie de cel puțin 7 luni, estimează experții space.com. 

Administratorul NASA, Bill Nelson, este pe deplin conștient că mizele sunt uriașe. „Este o nouă cursă spațială. De data aceasta, cu China”, afirmă Bill Nelson. „Trebuie să fim foarte îngrijorați de ipoteza în care China ajunge pe Lună și ne spune: E a noastră și voi dați-vă la o parte!”, avertizează Nelson.

Ce planuri au chinezii

China a anunțat, anul trecut, că își propune să construiască, pe Lună, împreună cu Rusia, o stație internațională de cercetare. În proiect sunt așteptate să se implice și state cu putere financiară semnificativă, pentru Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

 Până în 2025, agențiile spațiale ale Chinei și Rusiei vor alege un amplasament pentru baza lunară, iar construcția ar trebui să urmeze între anii 2026 și 2035. Dacă totul merge conform planului, stația de cercetare va deveni operațional începând cu anul 2036, oferind o serie de instalații și echipamente științifice pentru a studia topografia lunară, geomorfologia, chimia, geologia și structura internă a Lunii, informează space.com.

China și-a propus să trimită oameni pe lună în mai puțin de zece ani. În noiembrie, Ye Peijian, designer și inginer principal al programului lunar chinezesc, a declarat pentru televiziunea de stat chineză CCTV: „Personal, cred că, atâta timp cât cercetarea tehnologică pentru aselenizările cu echipaj pe Lună continuă, atâta timp cât țara este hotărâtă, o aselenizare chineză cu echipaj pe Lună este pe deplin posibilă până în 2030”.

Artemis 1, de la știință la ideologie

Misiunea Artemis I va fi primul test integrat al sistemelor de explorare a spațiului cosmic al NASA: racheta Space Launch System (SLS), capsula Orion și sistemele de la sol de la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, Florida.

În timpul acestei misiuni, nava spațială va fi lansată cu cea mai puternică rachetă din lume și va zbura mai departe decât a zburat vreodată orice navă spațială construită pentru oameni. Aceasta va călători la 280.000 de mile de Pământ, la mii de mile dincolo de Lună, pe parcursul unei misiuni de aproximativ patru până la șase săptămâni. Orion va rămâne în spațiu mai mult timp decât a făcut-o orice navă pentru astronauți fără să se andocheze la o stație spațială și se va întoarce acasă mai repede ca niciodată.

„Aceasta este o misiune care va face, cu adevărat, ceea ce nu a mai fost făcut și va afla ceea ce nu se știe", a declarat Mike Sarafin, managerul misiunii Artemis 1 la sediul central al NASA din Washington. „Va deschide o pistă pe care oamenii o vor urma la următorul zbor Orion, împingând marginile plicului pentru a se pregăti pentru acea misiune”, a adăugat el.

Obiectivele principale pentru Artemis 1 sunt de a testa sistemele capsulei Orion în spațiu și de a asigura o reintrare, o coborâre, o amerizare și o recuperare sigure înainte de primul zbor cu echipaj pe Artemis 2. În timpul misiunii, vor fi lansați pe orbită zece sateliți, dintre care doi vor cartografia gheața de pe suprafața lunară, în moduri diferite.

Pe de altă parte, există și o componentă ideologică a misiunii Artemis, la fel ca în perioada Războiului Rece. „Nu trimitem în spațiu doar mașinile noastre sau oamenii noștri. Trimitem valorile noastre. Este vorba despre cine suntem. Sunt lucruri precum statul de drept, democrația, drepturile omului și o economie de piață liberă", a declarat pentru CNN Scott Pace, directorul Institutului de politică spațială al Universității George Washington. „Văd Artemis și expansiunea noastră umană în spațiu ca pe o proiecție a valorilor noastre americane. Este vorba despre modelarea diplomatică a acestui nou domeniu de care depindem”, a adăugat Scott Pace.

Misiunea Artemis 1, în cifre

  • Data lansării: 23 august 2022, ora locală 08.33 (15.33, ora României).
  • Durata: 42 de zile, 3 ore și 20 de minute
  • Distanța totală: 1,3 milioane de mile (aprox. 2 milioane de kilometri)
  • Data încheierii misiunii: 10 octombrie 2022

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE