Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Numărul de bovine din ferme, în scădere din cauza secetei extreme. Fermierii atrag atenția că multe ferme se vor închide

Numărul de bovine din ferme scade anual, în toată țara, însă, de la toamnă, există riscul unei reduceri și de 30%. Este avertismentul lansat de fermieri care spun că vor vinde abatoarelor toate animalele pentru că nu mai cu ce să le hrănească. Din cauza secetei, furajele se găsesc tot mai greu și sunt tot mai scumpe. În schimb, laptele este ieftin și face afacerea neprofitabilă. 

Traian Gîrtan este fermier în comuna Slătioara din județul Olt. În ultimii ani, a tot renunțat la animale. La începutul acestei veri, avea 30 de bovine, dar a vândut deja din ele. Bărbatul spune că va ajunge să aibă doar jumătate din numărul actual de animale ca să nu închidă ferma peste iarnă. În prezent, hrana animalelor îl costă 1.000 de euro pe lună.

Traian Gîrtan, fermier Olt: ”Sunt aproape dublu furajele față de anul trecut. (Reporter: Și prețul animalelor cum este acum?) Prețul animalelor față de acum un an este cu 30%-40% mai mic. Pe un taur la 400-500 de kg mai mult de 4.000 de lei, 4.500 de lei nu luăm la abator. (Reporter: Și anul trecut?) Anul trecut 8.000-9.000 de lei.” 

Situația se regăsește în toate județele afectate de secetă, spun reprezentanții crescătorilor de animale. 

Dumitru Grigorean, președinte Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne România: ”Cei care consumă acum furajele pentru la iarnă, în octombrie, noiembrie vor fi nevoiți să lichideze efective. Efectele vor fi într-adevăr pe termen lung, pentru că oricum asistăm la o scădere, drastică, dramatică, îngrijorătoare a efectivelor pentru că noi am rămas cu puțin peste un milion de vaci, în condițiile în care am avut și șapte milioane.”

 Micii fermieri spun că efectele se vor resimți la raft

Traian Gîrtan, fermier Olt: ”Carnea de ovine și carnea de bovine se va dubla la anul, pentru că nu se mai găsesc animale.”

România mai are aproape un milion de bovine, din care aproximativ 300.000 de vaci de lapte. Reprezentanții crescătorilor de bovine atrag atenția că odată închisă o fermă este greu de repus picioare.

Petre Bordeianu, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine din România: ”Vaca de lapte îi trebuie foarte mult, foarte lung termen de înlocuire, cel puțin cinci ani, ca să produci de la sămânță până la o vacă cu lapte.” 

Potrivit reprezentanților crescătorilor de animale, presiunea pe abatoare va crește în toamnă. Atunci, fermierii pot vinde și animalele pentru care au primit subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și pe care au fost obligați să le păstreze patru luni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE