Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noii polițiști au depus jurământul. Salariile lor ar putea crește, pentru că MAI are deficit mare de angajați

Peste 800 de noi ofițeri vor lucra, de luni, în Ministerul de Interne. Aceștia sunt absolvenți ai Academiei de Poliție și au depus jurământul. Ministrul de Interne spune că această promoție nu va acoperi deficitul de personal, care în acest moment este de peste 30 de mii de angajați. Însă, vrea ca după alegeri salariile din sistem să crească, pentru ca această meserie să devină mai atractivă. În același timp, au început înscrierile pentru o nouă sesiune, în care sunt scoase la concurs 880 de locuri.

Noii polițiști au depus jurământul

Eu, subinspector de poliție, jur să respect Constituția, drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

Robert Niță este șef de promoție. El a fost student la Drept și a încheiat studiile cu media 9,90. Acum, e pregătit să se apuce de treabă.

Robert Nicolae Niță, șef de promoție: Evident, a fost foarte greu, a fost un efort susținut. Timp de patru ani am dat tot ce am putut, dar am reușit să îmbin utilul cu plăcutul și să nu fac multe sacrificii.

Reporter: Ce așteptări ai, cum crezi că o să fie când mergi să lucrezi în minister?

Deja știu că este o situație foarte grea, dar sunt pregătit.

Andra și Florina sunt și ele proaspăt absolvente ale Academiei. Cel mai mult își doresc să facă din meseria de polițist una respectată.

Andra Stângă, absolventă a Academiei de Poliție: Mă bucur că am terminat, a fost o perioadă frumoasă. Mi-am făcut foarte mulți prieteni. Sper ca totul să fie bine. Știu că sunt multe persoane care au din ce în ce mai multe păreri negative despre ce înseamnă munca de poliție, dar sper că noi le demonstrăm că nu o să fie așa, că suntem pregătiți, că suntem tineri și ne dorim să muncim cât mai bine și cât mai frumos.

Florina Boroica, absolventă a Academiei de Poliție: Sunt pozitivă, pentru că, la un moment dat, prin educație - asta e cel mai important - vom depăși obstacolele care există și în țară, și în sistem.

În total, puțin peste 800 de polițiști, pompieri și jandarmi au depus jurământul și au primit gradul militar sau pe cel profesional. I-au avut alături în acest moment important pe părinți, frați și prieteni.

Emoționant, foarte emoționant. Am trăit emoții ce nu știam că există. Am așteptat acest moment, cred că toată viața. Și acum simt emoțiile. M-au trădat ochii și inima.

(Cadoul n.r.) O reprezintă pe sora mea, Diana. Este un rechin, ca sora mea.

Reporter: V-a lipsit pe durata cât a fost studentă a Academiei?

Da, mi-a lipsit foarte mult.

Diana, absolventă a Academiei de Poliție: Nu mă așteptam, a fost amuzant să îl văd că vine cu ăsta...

În acest moment, în MAI există un deficit de 30 de mii de oameni. Ca să reducă această lipsă de personal, responsabilii din minister cresc de la o promoție la alta numărul locurilor scoase la concurs. Ministrul de Interne vrea ca, după alegeri, legea să fie schimbată astfel încât profesia de polițist să fie mai atractivă.

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Salariu mai mare... Exemplu mai mare decât ăsta nu pot să vă dau. Doi, dotări mai bune în logistica ministerului, de la aparatură elementară, care e folosită în laboratoare, până la muniție, armament, infrastructură IT. E nevoie de investiții.

Pentru sesiunea de admitere din august-septembrie 2024, la Academia de Poliție au fost scoase la concurs 880 de locuri. În același timp, se fac recrutări masive din sursă externă pentru posturile vacante.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE