Legea spațiilor verzi, care permite construirea de blocuri în zonele retrocedate din parcuri, nu mai intră miercuri la vot în plenul Camerei Deputaților. Asta după ce marți modificările aduse legii au fost puse în ultimul moment pe ordinea de zi a Comisiei de Mediu și votate de deputații PSD și PNL. Același lucru s-a întâmplat și cu Codul Urbanismului, care trebuia să fie votat luni, și care prevedea o măsură similară, mai exact, permitea construirea de blocuri în zonele retrocedate din parcuri. Mai mulți activiști s-au adunat miercuri în Parcul Izvor din Capitală pentru a protesta modificările aduse legii spațiilor verzi.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a explicat la Euronews România care sunt noile amendamente prevăzute în Legea spațiilor verzi urbane și cum este Bucureștiul afectat de acestea.
Nicușor Dan a afirmat că decizia de amânare pentru toamnă a dezbaterii pe Codul Urbanismului este una benefică.
”Este o decizie rezonabilă pentru ca Societatea să aibă timp să discute. Eu am fost foarte surprins ieri. După cum știți, ieri dimineață urma să înceapă dezbaterea pe Codul Urbanismului, duminică am făcut o conferință de presă, s-a luat decizia foarte bună să se amâne dezbaterea pe Codul Urbanismului și ieri la ora trei am primit un telefon că modificarea legii de spații verzi urbane intră pe nepusă masă în Comisia de Mediu. Am fost acolo, au fost și foarte multe amendamente care erau văzute prima oară de toată lumea, unele dintre ele foarte nocive.”
Ce presupun aceste amendamente ”nocive”?
Primarul general al Capitalei a spus că în București situația este una mai specială: dezvoltatorii dețin sute de hectare de spațiu verde, pe care deocamdată nu îl pot folosi. Totuși, există un amendament, introdus în noua lege, care le-ar permite acestora să construiască în aceste zone.
”În București s-a tot construit în locuri în care nu credea nimeni că se va putea construi vreodată. Locurile astea s-au epuizat. Și atunci, într-o a doua etapă, au fost dezvoltatori care au început să cumpere spații verzi, unde nimeni nu credea că vreodată se vor da autorizații de construire. Suntem în situația în care acești dezvoltatori dețin sute de hectare de spațiu verde cu care, pe forma actuală a Legii spațiilor verzi, nu au ce să facă. Și atunci, au forțat și au introdus această modificare a legii, pe ultima sută de metri, în paralel cu alte dezbateri foarte importante pentru români.”
Dacă aceste terenuri spații verzi nu vor fi expropriate, vor putea fi folosite pentru a construi. Nicușor Dan a explicat că Primăria Capitalei nu are banii necesari pentru a expropria aceste terenuri.
”Problema cea mai mare cu această lege, și a amendamentelor care au fost propuse ieri, este cu Planul Urbanist General, pentru că noi am început să facem noul Plan Urbanistic General al Bucureștiului și suntem în grafic. Unul din amendamentele de ieri spune că nu poți să introduci în documentație de urbanism un spațiu verde privat înainte să îl expropriezi. Asta înseamnă că bucățile din parc care au fost retrocedate, precum în Parcul Tineretului, în Herăstrău, în Parcul Circului, sunt terenuri spații verzi pe maluri de lac, terenuri spații verzi între blocuri, în zone protejate. Toate aceste spații verzi care sunt în vechiul Plan Urbanistic din 2000 și care sunt protejate, noi ca să le reintroducem în Planul Urbanistic General din 2023, trebuie să le expropriem înainte. La o estimare preliminară, înseamnă 4-5 miliarde de euro, bani pe care, în mod evident, nu îi avem.”
Nicușor Dan a afirmat că se află în discuții cu guvernanții, de aceea au fost și amânate Codul Urbanismului și legea, doar că nu poate menționa cu cine se află în dialog, fără acordul acestora.