Update: Camera Deputaţilor a amânat votul pentru Codul Urbanismului până în septembrie. Primarul Capitalei salută decizia menţionând că în acest fel va exista timp pentru o dezbatere serioasă.
Primarul general se declară impresionat de reacţia profesioniştilor, a societăţii civile şi a tuturor celor care "au luat atitudine" pe acest subiect.
"Amânarea de azi ne dă timp tuturor să dezbatem serios proiectul de care depinde dezvoltarea viitoare a localităţilor din România. Mă bucur ca liderii coaliţiei, domnii Ciolacu şi Ciucă, au înţeles îngrijorarea societăţii şi au decis amânarea votului", scrie Nicuşor Dan, pe Facebook.
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, precizează că intenţiona să participe marţi, la Parlament, la dezbaterile privind Codul Amenajării Teritoriului. Alături de ea, la şedinţă, urma să fie prezente mai multe organizaţii civice.
"În această comisie trebuia dezbătut un document de 600 pagini şi alte 700 pagini de propuneri de modificare. Şedinţa de mâine s-a anulat şi propunerile toxice PNL PSD nu mai sunt supuse dezbaterii până în septembrie. Până atunci noi vom fi cu ochii pe ei. Felicitări cetăţenilor vigilenţi şi tuturor celor care încă mai luptă pentru o naţiune demnă", a scris Clotilde Armand, pe Facebook.
Duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, Nicuşor Dan a declarat că proiectul Codului urbanismului "legalizează hoţia" şi a făcut apel la liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, să privească "cu responsabilitate" acest act normativ.
Știrea inițială: Proiectul Codului urbanismului "legalizează hoţia", este declarația făcută de primarul Capitalei, Nicușor Dan, care face un apel la liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, să privească "cu responsabilitate" acest act normativ.
Documentul urmează să fie discutat marţi de Comisia de administraţie a Camerei Deputaţilor, iar miercuri va fi dezbătut în plen.
"Este un text care preia toată legislaţia anterioară în materia urbanismului şi construcţiilor. Acesta este un lucru foarte bun. Din păcate, el conţine la influenţă politică nişte chestiuni extrem de nocive. În primul rând, se pierde din regimul de protecţie al mai multor spaţii verzi şi, în al doilea rând, există nişte prevederi care afectează principiul legalităţii, în sensul că autorizaţii de construire emise în baza unor PUZ-uri care sunt declarate nelegale de instanţă rămân în vigoare.
Tehnic, în cuvinte mai puţine, se legalizează hoţia din urbanism şi construcţii. (...) Vreau să fac un apel către liderii coaliţiei, domnul Ciolacu şi domnul Ciucă, să privească cu responsabilitate acest proiect de lege pentru că de el depinde modul în care vor arăta oraşele şi satele din România în viitor", a transmis Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă.
Nicușor Dan, apel către Marcel Ciolacu: Nu mai daţi legi pentru şmecheri
El a adăugat, făcând referire la o declaraţie a premierului Marcel Ciolacu, că mulţi dintre românii care au plecat în străinătate nu au mai suportat nedreptatea.
"Nu au mai suportat ca autorităţile să-i protejeze pe şmecheri şi nu au mai suportat ca Parlamentul să dea legi pentru şmecheri. Domnule Marcel Ciolacu, dacă doriţi ca românii plecaţi din România să se întoarcă, nu mai daţi legi pentru şmecheri, aşa cum este proiectul de Cod al urbanismului", a afirmat edilul.
Primarul general al Capitalei şi-a exprimat speranţa că deputaţii PNL vor trata cu responsabilitate acest proiect de lege.
Nicuşor Dan a prezentat mai multe PUZ-uri, menţionând că legislaţia actuală este corectă în ceea ce priveşte spaţiile verzi. În opinia sa, prin prevederile propuse în prezent, spaţiile verzi sunt în pericol, în contextul în care proiectul nu face distincţie între spaţiile verzi prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism şi spaţiile verzi amenajate în fapt. El a dat ca exemplu Cartierul Floreasca unde pe spaţiile verzi dintre blocuri au apărut în jur de 30 de clădiri, "cu încălcarea legii".
El a criticat şi eliminarea prevederii referitoare la asigurarea a 20 de mp de spaţiu verde la introducerea terenurilor în intravilan şi la refuncţionalizarea zonelor cu alte funcţiuni.
"A treia chestiune legată tot de spaţii verzi. În Legea 24/2007 a spaţiilor verzi urbane există o sancţiune pentru schimbarea destinaţiei unui spaţiu verde, care este proporţională cu numărul de metri pătraţi a căror destinaţie este schimbată. În proiectul de Cod al urbanismului această prevedere este modificată pentru o amendă care este unitară indiferent de suprafaţa de teren pe care o schimbi şi care este între 50.000 şi 500.000 lei, indiferent de suprafaţă, ceea ce înseamnă conform Ordonanţei 2 a contravenţiilor că sancţiunea pentru cineva care schimbă destinaţia unui spaţiu verde şi care plăteşte jumătate din minim în primele 15 zile este de 25.000 lei", a explicat primarul general al Capitalei.
Nicuşor Dan a arătat că o altă problemă vizează principiul legalităţii. "În opinia mea, cea mai gravă. Dacă un PUZ este anulat şi dacă în intervalul în care acest PUZ a fost în vigoare în baza lui se emite o autorizaţie de construire şi autorizaţia de construire nu este contestată înainte să fie anulat PUZ, aceasta, prin efectul legii, rămâne în vigoare", a indicat el.