Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Niciun român din Liban nu a cerut evacuarea, până acum, dar MAE le cere ferm să părăsească țara

Peste o mie de români care locuiesc în Liban au contactat Ambasada României din Beirut. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe le recomandă ferm să plece cât timp mai sunt curse disponibile. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Radu Filip, a vorbit în direct la Euronews România despre situația din Liban. Soldații israelieni desfășoară operațiuni militare în sudul Libanului în cadrul unui asalt terestru, în contextul în care conflictul cu Hezbollah continuă să se intensifice.

MAE: „Situația e impredictibilă” în Liban

1.136 de români şi membri de familie şi-au înregistrat prezenţa în Liban, la Ambasada României în Beirut, la acest moment. Dar nu pentru a fi evacuați, spune purtătorul de cuvânt al MAE.

Radu Filip, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe: „Aceștia s-au înregistrat pentru a primi toate informațiile cu privire la evoluțiile de securitate, dacă există avertismente speciale referitor la situația de securitate de acolo din zonă. Ei și-au notificat prezența și, dacă situația o va impune, putem discuta la un moment dat și de o acțiune de evacuare. În acest moment, o astfel de acțiune trebuie pregătită minuțios, se poate desfășura doar în funcție de evoluția situației din teren”, a precizat acesta, la Euronews.

Sunt luate în calcul toate scenariile, inclusiv evacuarea celor care vor cere ajutorul. Situația din regiune este permanent monitorizată.

„Păstrăm legătura cu ambasada noastră de la Beirut. De asemenea, menținem un dialog permanent cu statele membre UE și partenere din regiune, de la nivel internațional, cu privire la privire la evoluțiile situației politice și de securitate. După cum știți, ministrul Odobescu a participat la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre UE, de aseară. Situația din teren este foarte fluidă, luăm în considerație toate scenariile posibile în funcție de informațiile din teren și, bineînțeles, și din dialogul cu partenerii europeni și regionali”.

„Până în prezent, la nivelul ambasadei, și-au înregistrat prezența 1.136 de români şi membri de familie ai acestora. Colegii noștri sunt în legătură permanentă cu dânșii. Mai mult, li se transmit individual inclusiv toate avertismentele și toate comunicările pe care MAE le dă cu privire la situația de securitate din Republica Libaneză”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, într-o intervenție la Euronews.

Ministerul Afacerilor Externe a emis încă din luna noiembrie a anului trecut un avertisment de călătorie 8/9 - „Evitaţi orice călătorie!” pentru Liban.

Radu Filip, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe: „Situația este foarte fluidă, impredictibilă, e greu să evaluezi cum va evolua situația de securitate de acolo. În ceea ce privește scenariile pe care le luăm în considerație, se referă la posibilitatea de a-i scoate pe cetățenii români din acea zonă în cazul în care se va impune. În acest moment, trebuie să reiterez avertismentul pe care l-am dat, că există riscuri majore de securitate, cauzate de impredictibilitatea escaladării. (...) Recomandăm ferm cetățenilor români care se află deja pe teritoriul Republicii Libaneze să părăsească teritoriul acestui stat prin cursele aeriene încă disponibile”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE