Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Neimpozitarea pensiilor sub 3000 de lei, promulgată de Klaus Iohannis. Intră în vigoare de la 1 octombrie

Update: Klaus Iohannis a promulgat actul normativ prin care se majorează plafonul până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei.

Legea pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi stabilirea unor măsuri fiscale a fost adoptată decizional de Camera Deputaţilor în 3 septembrie.

"Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei", prevede actul normativ.

Știrea inițială: Legea pentru creșterea pragului de impozitare a pensiilor a fost adoptată de Camera Deputaților. Astfel, inițiativa care prevede creșterea plafonului la 3.000 de lei merge la promulgare.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege, cu 277 de voturi "pentru" şi 3 abţineri. Prin această nouă lege, se majorează plafonul până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei.

Se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024

"Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei. Aceste prevederi intră în vigoare la data de 1 octombrie 2024 şi se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024", se arată în proiect.

Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Un plus de aproximativ 100 de lei pe lună pentru aproape 3,2 milioane de persoane

Creșterea pragului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei de la 1 octombrie va aduce, în medie, un plus de aproximativ 100 de lei pe lună pentru aproape 3,2 milioane de persoane. Cu alte cuvinte, nicio pensie mai mică de 3.000 de lei nu va mai fi impozitată. Această măsură va costa bugetul 250 de milioane de lei, au anunțat oficialii Ministerului Muncii.

Creșterea pragului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei de la 1 octombrie va aduce, în medie, un plus de aproximativ 100 de lei pe lună pentru aproape 3,2 milioane de persoane. Cu alte cuvinte, nicio pensie mai mică de 3.000 de lei nu va mai fi impozitată. Această măsură va costa bugetul 250 de milioane de lei, au anunțat oficialii Ministerului Muncii.

Pensionarii care n-au luat nimic în plus, vor primi mai mult de la 1 ianuarie anul viitor

În același timp, autoritățile încearcă să-i liniștească pe pensionari. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, promite că majorările primite la recalculare nu vor fi tăiate, iar vârstnicii care n-au luat nimic în plus, vor primi mai mult de la 1 ianuarie anul viitor.

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii: Recalcularea reprezintă o reparare a nedreptății care li s-a făcut anterior când primeau pensii mai mici decât alți pensionari care au muncit și au contribuit la fel. Odată ce s-a înfăptuit dreptatea, ea nu poate fi anulată. Nimeni nu poate interveni pentru a le diminua sumele primite în plus, prin care li s-a făcut dreptate. Toate deciziile cu pensiile majorate rămân. Niciuna dintre deciziile cu pensii majorate nu va fi anulată.

Este nedrept că toată dezbaterea din media şi mai ales din mediul politic, despre această reformă a pensiilor, s-a concentrat pe pensiile care au rămas cu aceeaşi valoare în urma recalculării. S-au concentrat pe cele aproximativ 17,5% dintre pensii care rămân la aceeaşi valoare, dar în proporţie de peste trei sferturi vor creşte şi ele de la 1 ianuarie 2025.

Cum vor creşte aceste pensii? Prin aplicarea mecanismului de indexare prevăzut în lege. Constat că cei care atacă această reformă sunt exact cei cărora nu le pasă de cei 3,8 milioane de pensionari care au fost neîndreptăţiţi decenii întregi şi cărora, prin noua lege a pensiilor, li s-a făcut dreptate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE