Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

N-avem medici neonatologi. În aproape jumătate dintre județe, există cel mult patru astfel de specialiști

Cazul femeii care a născut pe trotuarul spitalului din Urziceni se poate repeta oricând. La un an de la incident, lucrurile nu par să se fi schimbat. Spitalul nu are nici acum o linie de gardă pentru că nu sunt nici medici, nici bani. Momentan în Ialomița, în secțiile de neounatologie sunt doar patru medici, la fel ca în alte județe din țară.

Șeful Colegiului Medicilor din România: În 16 județe, avem sub patru medici neonatologi

La spitalul din Urziceni, în continuare nu există o linie de gardă care să asiste femeile gravide la naștere, însă reprezentanții unității sanitare spun că a fost amenajată o masă ginecologică și a fost dotată o sală cu instrumentele necesare pentru astfel de situații. În această sală special amenajată, deja au fost asistate două nașteri în regim de urgență de către medicii care se aflau de gardă în zilele respective.

Conducerea spitalului din oraș spune că acești medici, care nu sunt de specialitate, își asumă riscuri foarte mari pentru că ei nu au fost instruiți pentru a asista femeile gravide la naștere.

E o situație care se întâmplă în foarte multe spitale din țară, în zeci de unități medicale mai exact. Șeful Colegiului Medicilor din România spune că sunt 16 județe care au mai puțin de patru medici neonatologi, deși este nevoie în mod normal de o echipă multidisciplinară pentru a interveni la o naștere, adică, pe lângă neonatolog, să fie și medicul ginecolog, dar și un medic ATI, pentru că toți trei ar putea să asiste într-un asemenea caz în condiții de siguranță.

Nu se vor îndrepta lucrurile prea curând în țară, o spune chiar șeful Colegiul Medicilor din România, dr. Daniel Coriu, pentru că - spune acesta - nu există o viziune și un interes în asemenea situații.

Dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România: „Vorbind în mod punctual despre neonatologie, în 16 județe avem sub patru medici neonatologi, deci aici ne putem întreba sigur cum se poate asigura activitatea și continuitatea activității medicale, în cazurile complicate este absolut nevoie de o secție specializată și probabil copilul va fi transferat într-un centru universitar”.

Reporter: Cine ar trebui să facă mai mult, nu există politici și la nivelul ministerului? De ce?

Dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România: „V-ați răspuns singură. Deci, cine gestionează acest sistem n-o face cum trebuie. Este o mare problemă a sistemului medical românesc, adică un sistem medical în care n-avem nici resurse financiare suficiente, nici resurse umane suficiente. Și, atunci, lucrurile - nu de puține ori - merg la întâmplare. Noi n-avem măcar o viziune. Noi cunoaștem de foarte mult timp această situație, dar nu avem un plan. Știm că nu avem resurse umane suficiente, dar în primul noi că nu avem bani, noi nu vom avea bani... Avem aproape 500 de spitale, peste 500 de spitale, nu avem bani... Casa Națională nu poate să ofere fonduri pentru funcționarea tuturor spitalelor. Nu, nu se poate, atunci tu va trebui să gestionezi și resursele umane, și resursele financiare, să le concentrezi pe anumite zone, să știi că pacienta, chiar dacă este la 30 km, la 70 km, să știi că va avea acces la un act medical de calitate și în condiții de deplină siguranță. Ăsta este cel mai important lucru”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE