Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Munca la distanță, de pe plajă, preferată de români

Modul în care muncim s-a schimbat odată cu pandemia. Lucrul de la distanţă a câştigat tot mai mult teren, iar revenirea la birou a devenit un lucru tot mai greu de obținut din partea patronilor de companii care își doresc să interacționeze fizic cu angajații.

De când au prins gustul muncii de la distanță nomazii digitali acceptă cu greu să se mai întoarcă în clădirile de birouri și aleg să muncească de pe plajele însorite din locurile exotice din străinătate. De Ziua Muncii, de 1 mai, vă prezentăm povestea unei românce care a decis să își facă munca mai plăcută, departe de România, pe o plajă însorită din Spania.

Inspirație pe malul mării

Munca de la distanță poate fi făcută din orice colț al lumii. Este și cazul Corinei Brândușan care poate oricând pe această plajă însorită din Spania, de pe un șezlong și cu un laptop să lucreze, în adierea brizei mării. Ea se numără printre angajații norocoși, nomazii digitali care pot călătorii și munci în același timp.

Corina Brândușan, nomad digital: ”Totul a început în ianuarie anul trecut, deja avem un an si patru luni de când schimbam orașele, locurile pe care le vizitam și ne place foarte mult, deja de șase luni suntem în același oraș în Carboneras, în sudul Spaniei.

După doi ani de pandemie când am lucrat de acasă, ne-am făcut vacanțele de acasă. Am vrut să facem o schimbare atât eu cât și soțul meu și simțeam că și fiica noastră ar fi dispusă și dornică. Munca noastră ne permite, atât mie, cât și soțului meu să lucram de oriunde, lucrăm online, el este profesor de dicție și eu om de comunicare și PR. Sigur că nu orice job poate fi făcut online, noi ne bucurăm pe ceea ce facem noi să continuăm ca și cum am fi făcut în Cluj, aș zice chiar că mai bine, ne încărcăm în energie de la malul mării, suntem mai eficienți.”

Reporter: ”Care este cel mai excentric loc de unde ai lucrat, de pe malul marii sau de la o terasa din Spania?”

Corina Brândușan: ”Am avut câteva situații când am dus laptopul pe plajă și am lucrat. Am mai multă inspirație atunci când am o muncă creativă de făcut, deseori îmi iau carnețelul, agenda li un pix, asta fac destul de des, soțul meu chiar mai des decât mine.”

Corina spune că doar dacă ar fi necesar s-ar mai întoarce la o muncă de birou.

Corina Brândușa: ”Dacă ar fi să trecem la o muncă de birou spun sincer că nu aș refuza orice fel de muncă de birou. Nu aș exclude complet, știu că fiecare schimbare vine cu plusuri și cu minusuri, și munca remote vine cu minusuri, nu sunt doar avantaje să te distrezi oricând.”

De când a luat decizia să lucreze remote, Corina spune că este des solicitată să dea sfaturi celor care vor să experimenteze astfel de muncă.

Corina Brândușa: ”Cred că este un trend și au început să ne scrie de când am început aventura aceasta sute de oameni, au scris și noi vrem să facem, aveți atâta curaj. Noi chiar dezvoltăm un curs în care vrem să îi ajutăm pe oameni să înțeleagă ce înseamnă munca asta remote și nomadismul.”

Nomazii digitali trebuie să fie atenți la plata taxelor

Cei care vor să aibă o astfel de experiență, la distanță, trebuie să aibă grijă în ce țară merg să muncească și cum își plătesc taxele.

Adrian Benta, consultant financiar: ”Dacă de exemplu sunt cetățean român vrea să lucreze câteva luni de pe teritoriul Italiei, atunci trebuie să urmăresc sursa banilor și mai ales realizarea rezidenței fiscale în statul unde ajung. Ca și regula generală știm că o persoana fizică ce se află pe teritoriul unui stat mai mult de 183 de zile analizate în 12 luni consecutive, deci nu într-un an calendaristic devine rezident fiscal în statul respectiv. După aceea trebuie sa urmăresc dacă există între România și respectivul stat o convenție de evitare a dublei impuneri, din fericire avem cu toate statele membre.”

Corina Brândușa: ”Noi am colaborat de când am ajuns cu un specialist în fiscalitate ca să fie totul cât se poate de transparent și în regulă, noi avem firmele înregistrate în România și aici plătim taxele, iar în Spania avem rezidența.”

Și România vine în sprijinul străinilor care vor să muncească în țara noastră, datorită costurilor reduse de trai.

Adrian Benta, consultant financiar: ”Lunile trecute și în România a fost adoptată o lege privind stimularea așa-numiților nomazi digitali, iar România a acordat scutire la impozitul din salarii sau a asigurat scutire la asigurările sociale, cu condiția ca aceștia să rămână pe teritoriul României mai puțin de 183 de zile.”

Anunțurile de angajare în care se menționează posibilitatea de a lucra de la distanță atrag tot mai mulți români, conform unui studiu făcut de o platformă online cu anunțuri de angajare. O astfel de ofertă a fost accesată de 47 de candidați, pe când un anunț care presupune deplasarea la o locație, birou sau fabrică, a avut doar 18 doritori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE