Inflația anuală a ajuns în decembrie la 16,8 procente, cea mai mare din ultimele două decenii. Pârghia Băncii Centrale este creșterea dobânzii de politică monetară care în schimb afectează ratelor românilor. Cu cât dobânda-cheie e mai mare, cu atât ratele cresc mai mult. Deja ratele sunt duble în multe cazuri față de anul trecut după ce BNR a majorat de 11 ori consecutiv dobânda de referință.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre stabilitatea financiară vs stabilitatea prețurilor. Acesta a explicat că stabilitatea prețurilor nu asigură în mod automat evitarea crizelor sistemice și că este nevoie de un cadru instituțional care să îmbine stabilitatea prețurilor cu salvgardarea stabilității macroeconomice. Totodată acesta a mai spus că stabilitatea financiară nu depinde numai de Banca Centrală.
„După criza din 2008, experiența acumulată a arătat că cel mai bun obiectiv pentru băncile centrale, cel puțin aici în Europa, este să asigure stabilitatea prețurilor. Dar, intervine ceva nou și anume că înainte de 2008 se prezuma că dacă asiguri stabilitatea prețurilor, celelalte lucruri vin de la sine ca un fel de autoreglaj al piețelor. Acest lucru a fost infirmat în mare măsură de realitate. O problemă deosebită a fost aceea că stabilitatea prețurilor nu asigură automat evitarea crizelor sistemice.
După criza din 2008 a apărut raportul Larosière, în care se ajungea la concluzia că stabilitatea financiară are nevoie și de stabilitatea prețurilor, dar și de un cadru instituțional care să îmbine stabilitatea prețurilor cu salvgardarea stabilității macroeconomice. Stabilitatea financiară nu depinde numai de Banca Centrală. Banca Centrală cel mult poate să asigure stabilitatea sistemului bancar, dar și aceea este dificilă dacă acționează singură pentru că băncile comerciale intră în relație cu economia reală”, a explicat Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR a mai spus că România are o creștere masivă a inflației și că experții lucrează momentan la stabilitatea prețurilor.
„Avem în România o creștere masivă a inflației. Dar peste tot în lume s-a întâmplat. Asta nu însemnă că ne spălăm pe mâini. Din 2019, condițiile în care ne-a preocupat stabilitatea prețurilor, uitați curba României, câ e de albastră. Cu un an înainte era pe locul 1, cea mai mare inflație din UE, acum a ajuns pe locul 8.
În România este inflație, ne batem cu ea, trebuie să facem progrese în stabilitatea financiară, este cum se spunea pe vremea mea cospush inflationa, termenul a evoluat, vorbește de inflație pe partea ofertei”, a spus Isărescu.
Ce spun economiștii
Analistul economic Adrian Negrescu a precizat la Euronews România că marele merit al Băncii Centrale este legat de faptul că a reușit să asigure stabilitatea cursului Euro. Acesta a mai spus că Guvernul României trebuie să vină și el cu politici fiscale care să susțină măsurile BNR.
„Banca Națională a reușit să țină cursul Euro stabil și e un vector de credibilitate și de stabilitate în România. Legat de prețuri ea nu și-a atins însă țintele de inflație în ultimii ani, iar Mugur Isărescu a spus un lucru foarte interesant și anume că nu e de ajuns ca Banca Națională să ia măsuri pentru a stăvilii prețurile. Nu a spus-o direct, dar mesajul e ca și Guvernul să vină cu politici fiscale care să susțină acest demers pentru că inflația e cea mai gravă boală cu care se poate confrunta economia românească în acest moment. Mugur Isărescu ne spune că toate aceste schimbări legislative, toate aceste modificări fiscale pe care le-am văzut intrate în vigoare, afectează puternic economia. Degeaba Banca Națională intervine pe zona de dobânzi, dacă vine Guvernul României și crește taxele în așa fel încât stimulează inflația”, a explicat analistul.