Alexia, adolescenta în vârstă de 15 ani, căreia medicii au reușit să îi recupereze ambele brațe, unul smuls, celălalt strivit, în urma unui accident, a făcut primii pași, pe holul spitalului pentru Copii "Sfânta Maria" din Iași. Pentru scurta plimbare, Alexia a fost susținută de mâini de medicii care o au în îngrijire.
Adolescenta a fost pe punctul să își piardă ambele brațe, în urma unui accident rutier. Autocarul în care se afla, împreună cu alte 34 de persoane, membri ai unui ansamblu folcloric, se deplasa la un festival de sezon, când s-a răsturnat, în apropiere de municipiul Paşcani, noaptea, pe 17 decembrie. După sosirea salvatorilor, 25 de persoane - 12 minori şi 13 adulţi - au avut nevoie de îngrijiri medicale.
În compartimentul de primiri urgențe, medicul anestezist a început manevrele de resuscitare. Apoi, în sala de operație, colegii au cusut sub microscop fiecare venă, muşchi şi ligament. Operația de recuperare și reconstrucție a durat 20 de ore, iar la ea au participat 10 medici și 20 de asistenți medicali.
Acum, fata își poate mișca doar degetele de la mâna dreaptă, dar, dacă totul va decurge bine, peste jumătate de an, va putea să-și folosească și mâna stângă. Intervenția a fost o provocare, chiar și pentru specialiștii din domeniu.
În cazul amputațiilor duble, potrivit protocolului, un singur membru se salvează, dar doctorii au decis contrariul și au încercat să îi salveze ambele brațe.
Mama Alexiei a mulţumit personalului medical.
„Se spune ca omul sfințeste locul!!! Alexia este într-un loc binecuvantat,inconjurata de trei dintre supereroii ei,ai nostri,ai tarii....trei dintre cei mai fantastici,profesionisti si dedicati medici,care ne-au redat viata si ne-au asezat zambetul pe chip.Va multumim din suflet,din inima,din toata fiinta!!!Dr. Sidonia Susanu ,Dr.Daniela Botez ,Dr. Bogdan Caba,Dr. Mara Popescu,Dr.Iannis Gardikiotis,Dr.Lavinia Ionescu”, a transmis mama Alexiei pe Facebook.
Adolescenta va avea nevoie de intervenții chirurgicale ulterioare
„Sperăm să aibă o evoluţie bună. Va fi nevoie ulterior de intervenţii chirurgicale de reconstrucţie şi de acoperire a defectelor cutanate ale membrului superior drept. Noi suntem convinşi că intervenţiile ulterioare vor fi cu reluarea funcţionalităţii ambelor membrelor superioare în proporţie de 85%", a declarat Sidonia Susanu, medicul şef al Secţiei de Chirurgie Plastică, Microchirurgie reconstructivă din cadrul Spitalului pentru Copii "Sf Maria".
Coordonator al echipei medicale care a efectuat operaţia, dr. Sidonia Susanu a precizat că fata va avea nevoie de un program intens de recuperare de kinetoterapie şi fizioterapie.