Mai puțin de 2% la suta din suprafata agricola a României a fost asigurata în ultimii 3 ani pentru seceta, chiar dacă statul subvenționează polițele de asigurare cu 70%.
Agenția pentru Finanțarea Investitiilor Rurale deschide în curând o nouă sesiune în care fermierii pot cere subvenția pentru polițele care îi protejeaza in caz de seceta, grindina, incendii sau furtuni.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene spune că se caută soluții pentru ca țara noastră să își valorifice potențialul agricol.
”Să găsim soluții pentru ca România să își valorifice potențialul agricol pe care îl are. Un foc trebuie să rezolvăm, după cum ziceam, cu investițiile pe termen lung. Am fost de dimineață la Ministerul Agriculturii pentru a găsi soluții de finanțare pentru rezolvarea acestor probleme, una a fost cu autoritatea noastră care are ca domeniu de activitate antigrindina și fenomene meteo extreme.
Am vorbit de achiziția unor avioane care măresc cantitatea de precipitații pe o anumită zonă, suprafață agricolă. E bine să avem stabilitate și predictibilitate. Pierderile din cauza secetei nu cred că ar trebui să fie combătute prin măsuri compensatorii, ci mai degrabă în investiții în irigații. E o problemă la fel de importantă ca infrastructura și transportul. Toate aceste tipuri de proiecte trebuie să fie obiective de țară. Toate guvernele ar trebui la unison să le pună în aplicare.
Nu cred în aceste soluții pe termen scurt. Aceste condiții meteo ne pun în astfel de situații. Cu măsurile compensatorii putem doar plăti fermierii, iar noi pierdem ca țară potențialul de export, una peste alta cred eu că avem pierderi incomensurabile dacă nu avem pe termen lung un plan, fie din PNRR, fie să avem o politică de coeziune.”, a declarat Marcel Boloș.