Minele marine care plutesc în derivă în Marea Neagră îi pun în pericol pe pescari. Aceștia spun că le este teamă să mai iasă în larg, motiv pentru care cantitatea de pește capturată în ultimul an este deja mult mai mică decât în anii trecuți.
Puțini sunt cei care se mai încumetă să iasă în larg
68 de mine marine au fost descoperite de la începutul războiului în bazinul de vest al Mării Negre, 5 dintre ele în apele teritoriale românești, iar în multe dintre cazuri, pescadoarele au fost cele care le-au observat. Pe o vreme cu vânt și valuri, aceste obiecte explozive sunt foarte greu de detectat, iar pentru pescari rămân un inamic nevăzut. Nu se știe câte astfel de mine marine plutesc încă în derivă în Marea Neagră.
Ultimul an a fost o adevărată provocare, susțin pescarii de la Marea Neagră, care spun că puțini sunt cei care se mai încumetă să iasă în larg. Iar astfel de scene, cu bărcile arhipline de pește, ar putea rămâne doar o amintire.
”Suntem afectați din cauza minelor care sunt pe mare, ne e și frică să ieșim că vă dați seama, prindem o mina din aia în talian, sărim cu totul în aer,” a explicat Florin Vasilescu, pescar.
Pescuitul este afectat
Cantitatea de pește capturată în ultimul an a scăzut dramatic, susțin specialiștii în domeniu, care cer acum ajutor din partea autorităților.
”Și bărcile mici și pescadoare au găsit mire care pluteau și au anunțat autoritățile și de aici a apărut un fenomen de frică, acum 3 ani de zile am avut la Marea Neagră capturi de 10 mii de tone, pește rapană și midii, anul trecut am făcut 2.200, nu avem facilități din partea statului român, scutiri de taxe și impozite, scutiri la motorină, nu avem ajutoare de niciun fel,” a spus Laurențiu Mirea, președinte Federația Organizațiilor de Pescari de la Marea Neagră.
Pe lângă pericolul minelor marine, și exercițiile cu trageri reale de la Capul Midia afectează pescuitul.
”În situația în care în Poligonul de la Capul Midia care aparține de Forțele Aeriene Române se desfășoară trageri de luptă, atunci Direcția Hidrografică din subordinea Forțelor Navale emite avize către navigator prin care se interzice navigația și orice fel de activitate în raionul din proximitatea țărmului din zona Capul Midia,” a spus Corneliu Pavel, colonel Forțele Navale Române.
”Este o diminuare a activității de pescuit, nu mai pot pescui noaptea, le e teamă de a ieși noaptea de a sta în ancoră, găsesc mai greu oameni dispuși să își asume astfel de riscuri,” a spus Adrian Bâlbă, reprezentant Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură.
În aceste condiții, susțin specialiștii, zărganul, lufarul, hamsia, șprotul și alte specii din Marea Neagră vor fi din ce în ce mai greu de găsit în galantare sau pe plitele restaurantelor cu specific pescăresc de la malul mării.