Marina Regală a Marii Britanii a început să-i instruiască pe marinarii ucraineni să folosească drone subacvatice care să vâneze minele din Marea Neagră. Dronele folosesc tehnologia sonarului pentru a detecta amenințările sub apă și la suprafața mării.
Dronele vor fi deosebit de utile mai ales în zona portului Odesa - punct cheie de la Marea Neagră pentru exportul de cereale și alte produse alimentare. Portul a fost paralizat luni de zile de o blocadă navală rusă, iar ucrainenii au minat și ei apele din zonă.
Marinar ucrainean: „Aceasta este o dronă subacvatică care ne va fi foarte utilă pentru a curăța zona maritimă, în special regiunea foarte critică aproape de Odesa, pentru a găsi mine.”
Ridicarea blocadei la începutul lunii august a permis navelor să reia încet exporturile de cereale și alimente. Zona rămâne însă una foarte periculoasă pentru vapoare din cauza prezenței numeroaselor mine marine. Unele dintre ele s-au desprins din rețelele puse la punct și au ajuns chiar în largul coastelor României și Bulgariei.
Sean Heaton, comandant al grupului de scafandri și eliminare a pericolelor: „Personalul ucrainean a fost uimitor. Entuziasmul lor și nivelul lor de energie pentru a fi în măsură să învețe și să înțeleagă aceste dispozitive este cu adevărat remarcabil. Este, de asemenea, motivațional. Faptul că ei știu ce le va oferi această dronă atunci când se vor întoarce acasă este ceea ce îi determină și astfel, să lucrezi cu ei și să ai șansa de a lucra cu ei este un adevărat privilegiu.”
Militarii ucraineni care iau parte la acest program au o instruire de trei săptămâni la o bază navală din sudul Marii Britanii. Ucraina va primi în total șase drone autonome de acest fel din Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Cu ajutorul lor, Ucraina speră să curețe de mine canalele navigabile din Marea Neagră.