Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Migrația la porțile Uniunii Europene, în scădere cu 42% față de anul trecut. Sunt probleme la granița cu Polonia

Migrația ilegală în Europa a scăzut aproape la jumătate, față de anul trecut, anunță Frontex, Agenția pentru Poliția de Frontieră.

Dacă ne uităm la cifrele absolute, oficialii europeni se pot bucura, pentru că măsurile anti-migrație par că au dat roade.

Sunt însă și rute unde migrația ilegală a crescut și de trei ori, cum este granița de est a continentului, mai exact Polonia: acolo se înregistrează creșteri de aproape 200%.

Măsurile anti-migrație par că au dat roade

Față de anul trecu, când în Europa au intrat peste 300.000 de migranți, fenomenul a scăzut anul acesta cu 42%, spune oficial Frontex.

Scăderea apare datorită reducerii fluxurilor pe cele două rute care erau cel mai tranzitate anul trecut, respectiv Central-Mediterana și Balcanii de Vest. În Balcanii de Vest, au fost înregistrați aproximativ 17.000 de refugiați. Anul trecut, era undeva în jur de 100.000.

Pe ruta care interesează România, din perspectiva aderării la Schengen, se înregistrează mici creșteri de 15 procente. Pe această rută apare și traseul care trece pe la granița Bulgariei cu Turcia.

La granița cu Polonia, se înregistrează o creștere de 200%

În partea de est, la granița cu Polonia, se înregistrează o creștere de 200%. Peste 13.000 de migranți înregistrați anul acesta. Anul trecut erau în jur de 4000. Premierul polonez cere suspendarea dreptului de azil și spune că Rusia și Belarus se folosesc de acest drept pentru a împinge migrația ilegală spre Europa, pentru a destabiliza, în cele din urmă, Uniunea.

Este un gest extrem pe care îl face unul dintre premierii pro-europeni declarați. Rămâne de văzut ce reacție va avea Comisia Europeană la această cerere fără precedent.

Chiar dacă migrația scade după ani de zile la porțile Uniunii Europene, problemele nu s-au încheiat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE