Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul polonez afirmă că nu va respecta dreptul UE la azil dacă acest lucru pune în pericol securitatea țării sale

Premierul polonez Donald Tusk a avertizat că nu va respecta și nu va pune în aplicare niciun drept de azil al UE dacă acesta va amenința securitatea Poloniei, subliniind că „nimeni nu mă va convinge sau nu mă va forța să mă răzgândesc”.

Vorbind sâmbătă, în timp ce se adresa convenției Coaliției Civice a partidului său din Varșovia, el a declarat că va fi „absolut dur și nemilos” în ceea ce privește migrația ilegală.

Coaliția Civică a preluat puterea de la Partidul Lege și Justiție (PiS) în octombrie anul trecut, în cadrul alegerilor generale din Polonia.

„Nu vom respecta și nu vom pune în aplicare nicio idee europeană sau a UE dacă suntem siguri că acestea ne afectează securitatea. Mă refer aici la pactul privind migrația”, a subliniat el.

Polonia trebuie să prezinte un nou pact privind migrația

Tusk este așteptat să prezinte noul pact polonez privind migrația în cadrul unei reuniuni a guvernului de marți, 15 octombrie.

„După adoptarea acestei strategii privind migrația, vom reduce la minimum migrația ilegală în Polonia. Vom eradica acele practici care au ocolit de facto interesele poloneze, care au încălcat securitatea polonezilor și a statului polonez”, a declarat el.

Au trecut deja doi ani de când Polonia a ridicat o barieră metalică de 190 de kilometri pentru a opri intrarea migranților din Belarus.

Deși afluxul a scăzut, dezbaterea publică pe această temă a persistat, în special din mai, când un soldat a fost înjunghiat mortal de un migrant.

Ca răspuns, guvernul a instituit o zonă tampon suplimentară de 200 de metri de-a lungul frontierei, care este și frontiera de est a Uniunii Europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE